Kort väg från kossa till mjölkkonsument

För tre månader sedan startade Emåmejeriet i Hultsfred av två mjölkproducenter som hoppat av Arla Foods och själva förädlar sin mjölk. Minsta möjliga transportväg från kossan till konsumenten är affärsidén. Mejeriets produkter säljs inom en radie på tio mil runt Hultsfred.

Ursprung. En röd tråd i affärsidén är närproducerat och ursprungsmärkning. Varje förpackning berättar om vilken gård mjölken kommer från och klockslaget då den mjölkades. Här visar Patrik Evertsson hur märkningen av mjölkförpackningarna går till. I bakgrunden Anders Johansson.

Ursprung. En röd tråd i affärsidén är närproducerat och ursprungsmärkning. Varje förpackning berättar om vilken gård mjölken kommer från och klockslaget då den mjölkades. Här visar Patrik Evertsson hur märkningen av mjölkförpackningarna går till. I bakgrunden Anders Johansson.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-08-27 00:25
- Det är en gammal idé som vi förverkligat, säger Anders Johansson, Hagelsrums gård, Målilla och Patrik Evertsson, Virstad gård, Högsby. För sex år sedan var vi ett tiotal mjölkbönder som spånade kring idén. Bara vi två blev kvar och nu har vi tagit steget.

I Hultsfred fanns en perfekt lokal. Nedlagda Delikatesskinkans anläggning passade som hand i handske. Där fanns utrymme anpassade för livsmedelsproduktion, kyla, värme, ånga, stora ytor och bra tillgänglighet för lastbilstransporter. Hultsfreds kommun har stöttat med ett bidrag, men i övrigt har mejeriet inte fått någon ekonomisk hjälp.
- Att det skulle innebära så mycket arbete bara att paketera mjölk, kunde vi aldrig föreställa oss. Det har varit mycket mer arbete än vad vi trodde över huvud taget. Vi hade en mejerist till vår hjälp första månaden. Nu har vi tre heltidsanställda i mejeriet och en person som sköter logistik och adminstration samt en chaufför. Dessutom gör vi båda var sin heltid förutom det vanliga arbetet hemma på respektive gårdar. Men nu börjar det sätta sig och vi kan ägna allt mer tid åt att vara bönder.
- Men innan vi kan pusta ut för en stund ska vi klara av att få fram filmjölk, det är mer omständligt än vad man kan föreställa sig.

Hur orkar ni driva var sitt stort företag och samtidigt starta ett nytt i en bransch som är mycket krävande?
- Det är arbetssamt men samtidigt väldigt roligt, vi har kul. Dessutom får vi så mycket respons från våra kunder. Det är jätteroligt och skänker en stolthet för vad vi åstadkommer. Stoltheten och det positiva bemötandet från konsumenterna är en stor drivkraft i det här projektet. Kontakterna är tänkt att utvecklas, när vi orkar ska vi ordna visningar på våra gårdar så att våra kunder själva ska kunna se hur mjölken produceras.

Den som köper en mjölkförpackning från Emåmejeriet kan läsa från vilken gård mjölken kommer ifrån och klockslaget när den mjölkades. Lördagsmjölken, som skulle se "gammal" ut på måndagen säljs till industriråvara.
Idag kommer råvaran från ägarnas båda gårdar. All mjölk från Anders Johanssons gård plus 35 procent av Patrik Evertssons produktion. Vid årsskiftet levererar Patrik inte längre till Arla och då kommer mjölken från båda gårdarna att förädlas, sammanlagt cirka 14 000 kilo per dygn.

- Jag har varit mjölkbonde sedan 1980 och fram till i år levererat 70 miljoner kilo till Arla. Men när jag begärde utträde hörde jag inte ett ord. Det enda vi har gemensamt med Arla efter årsskiftet är prislistan vid invägningen. I butiken kostar vår mjölk 50 öre mer per liter, men det verkar konsumenterna vara villiga att betala för närproducerat och därmed mer miljövänligt livsmedel.

Transporterna av mjölkråvaran sker i egen lastbil. De 7 000 liter mjölk som lämnar mejeriet sex dagar i veckan körs ut till butikerna av ett företag från Västervik. Mjölken säljs också i Västervik.
Är det aktuellt att försöka köpa in råvara i Västerviks kommun också?
- Vi har faktiskt fått förfrågan från mjölkbönder i Gamleby och Ankarsrum, men vi skyndar långsamt. Förmodlingen kommer vi att bli större på sikt, men det får ta sin tid.

All utrustning i fabriken är begagnad. Förpackningsmaskinen från Tetra Pak, pasteurerna, separatorn, homogenisatorn och tankarna, men allt fungerar utmärkt och är väl lämpat för den småskaliga produktionen på Emåmejeriet.
Emåmejeriet
Ägare: Anders Johansson, Hagelsrums gård och Patrik Evertsson, Virstad gård, 50 procent vardera. Anställda: 5 personer. Omsättning: Prognos för första verksamhetsåret är 18 miljoner. Produkter: lättmjölk, mellanmjölk och standardmjölk, samt vispgrädde. Snart finns även filmjölk, mellanfil, fil med Jordgubbssmak, fil med smålandssmak och A-fil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om