Kortare tid mellan dödsfall och begravning

Från och med den första maj ändras begravningslagen i Sverige. Förändringen innebär bland annat att man har kortare tid på sig att jordbegrava och kremera sina avlidna anhöriga.

Peter Springfeldt säger att man är väl förberedd för lagändringen. Foto. Anders Steiner

Peter Springfeldt säger att man är väl förberedd för lagändringen. Foto. Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-04-23 00:00

Peter Springfeldt är kyrkogårdschef i Västervik och berättar att det i dag får ta två månader från dödsfallsdatumet till kremationsdatum, eller till det att man gravsätter kistan. Från och med den första maj kommer den tiden att kortas till en månad för dödsfall som inträffar efter den första maj.

I de flesta andra länder i Europa är tiden en vecka. I Sverige begraver vi våra döda efter 18,8 dagar i genomsnitt. I jämförbara nordiska länder som Danmark och Norge, ligger genomsnittstiden på åtta dagar.

Tiden det tar att begrava avlidna personer har ökat med fem dagar sedan 1997. Den allt längre tiden får logistiska och miljömässiga konsekvenser och det verkar som man i allmänhet skjuter begravningen framför sig. Det berättar Peter Springfeldt.

- Det verkar som de anhöriga i dag inte har tid och att frågan inte är riktigt prioriterad. Men det handlar också om att det kan vara kö till krematoriet och att det inte finns tillräckligt många "begravningstider" i kyrkan som passar.

Problemen är att bisättningslokaler kan bli fulla när det dröjer för länge, och att bårhusen också fylls. Det är meningen att lagändringen ska råda bot på detta.

I Västervik är man förberedd för lagändringen säger Peter Springfeldt.

- Det blir inte svårt att genomföra för oss, vi är beredda men vi måste samarbeta mer allihop för att det ska flyta på.

Enligt Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation verkar det ha skett en attitydförändring i samhället. Länge har de anhörigas, ofta väldigt specifika önskemål fått styra, vilket lett till förseningar. Peter Springfeldt tror att konsekvensen kan bli att mer personliga önskemål får ställas åt sidan.

Man kan även fortsättningsvis begära anstånd hos Skatteverket.

Inte bara begravning

Gravsättning - Placering av stoft eller aska inom en bestämd gravplats och placering eller utströende av aska i minneslund eller på någon annan plats än begravningsplats.

Stoft - Kroppen efter den avlidne

Jordfästning - Att gravsätta den döde i en jordgrav.

Dödsbo - De tillgångar och skulder, rättigheter och skyldigheter som den avlidne lämnar efter sig.

Gravskick - Typ eller skick av grav. Exempelvis minneslund eller grav med gravsten.

Bisättningslokal - Lokal, oftast med kylmöjlighet, för förvaring av avlidna i kistor i avvaktan på begravningsceremoni eller gravsättning.

Bårhus - Lokal för omhändertagande och undersökning av avlidna. Landstingen och kommunerna svarar för de flesta svenska bårhusen.

Källa: Fonus

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om