Ja, det stämmer.
För att ta reda på mer om hur det såg ut förr har vi förlitat oss på Bertil Karlssons minnen. Han har stort lokalhistoriskt intresse och var under det tidiga 1960-talet springschas, eller varubud som det formellt hette, på ÖAF i Västervik. ÖAF var en charkbutik och låg vid nuvarande Biostaden.
En av Bertils uppgifter var att hämta varor från charkfabriken i Vimmerby, vars varor transporterades med buss till Västervik.
– De hämtades uppe vid Fängelsetorget, inte långt från där Åhmans ligger idag, berättar han.
Korven kom i 25-kiloskartonger till butiken, för att sedan köras ut till korvgubbarna i stan. En del tog hela lådor inför helgen, andra mindre paket. Leveranserna sköttes med flakmoped.
Korvgubbarna hade ofta öppet på kvällarna, de öppnade vid 19-tiden och stängde när biograferna hade stängt. De sålde korv med bröd, för det mesta. Mos och pommes kom senare. Kunderna kom ändå. Korv var billigt och populärt.
– Du vet, på den tiden fanns det tre biografer i Västervik och det var ett riktigt folknöje. Många passade på att äta en korv på vägen hem. Det var Roxy, Röda Kvarn och Palladium. "Matiné klocka tre", var ett uttryck vi sa på den tiden. Det gick vi på, det kostade en krona.
Mer om kopplingen mellan bio och korv kan du läsa i en intervju med mathistorikern Richard Tellström som vi också publicerar.
"Korvlådorna" var kioskliknande byggnader, många på hjul som gjorde att man kunde flytta på dem om man ville. Däremot var det ingen som gick runt på "låda på mage" under 60-talet i Västervik, vad han minns, och korvlådorna stod ofta stilla, även om de gick att "köra fram" när det var dags.
Var fanns de då?
- Olle "Marna" Anderssons korvkiosk ungefär vid trafikljusen i korsningen mellan Allén och Albert Tengers väg. På den tiden var vägen bredare, man kunde parkera vid kiosken och köpa det man ville.
- Vid nuvarande Corner hade Uno och Signe Svensson korvgrill med lucka ut mot Allén. Den såldes 1975 till Lennart Sandberg, som 1979 öppnade Corner där istället. Kiosken skänktes till en idrottsförening.
- Nedanför Alphaskolan på Storgatan stod Folke Nilsson och sålde korv. Lådan hade även en kioskdel bredvid.
- Vid Tant Grön på Storgatan stod Pelle Elg, i ingången till Tant Gröns innergård huserade han och hans låda.
- Vid Strå, nära Walters foto på Storgatan fanns också en korvlåda, där fixade "Hulter" korv till hungriga flanörer.
- Bertil "Svabb" Ahlin hade korvlåda långt ner på Storgatan, mitt emot grusparkeringen vid Stadt.
- Åhmans får man inte absolut inte glömma i sammanhanget, vid Fängelsetorget. Det var Henry Åhman, nuvarande ägaren Niclas Åhmans farfar, som hade en brun korvvagn där först innan det blev en större lokal av det hela.
- I Johannesdal stod Felix Gröning vid "klockan" och sålde korv ur sin "låda".
Efter något år som springschas blev Bertil snickare istället. Korvkioskerna fortsatte att komma.
Dels vid dåvarande Statoil i Allén, det som idag är en Ingo-mack och Alléns pizzeria. Mittemot Högöhallen fanns det också en låda lite senare.
Vi får inte heller glömma att nämna Max's Grill och Hamburgerbar som låg där Bosses Glassbar, gamla Briggen, ligger idag. Men det var också senare, vi inser att vi får avgränsa oss till det tidiga 60-talet i den här artikeln, det var då den riktiga korvboomen ägde rum.
Några år senare var många av dem borta.
Idag då, hur ser det ut för korven i Västervik?
Några regelrätta "korvgubbar" finns inte.
"Korvgubben" Hans-Åke Harrysson har sålt sin korvvagn till äldreomsorgen, idag driver han korv- och delikatessbutik på Storgatan, inte långt från där "Svabb" en gång stod. Här säljer han korv till de som vill laga det hemma.
På Åhmans serveras fortfarande korv så klart, men i stor konkurrens med annan snabbmat och det gör det för övrigt lite varstans. På somrarna kunde man för ett par år sedan se en korvvagn av klassiskt snitt från Jojjen mitt i centrum, på Bredgatan. Kön till Biltemas korvvagn är ibland lång.
Så visst är korv en "grej" i Västervik fortfarande, men inte som förr.
Slutligen: det är lätt att tycka att det var väldigt mycket korv men var det så konstigt?
Man får också betänka att vi har mängder av pizzerior idag, möjligen fler är korvkioskerna. Då var korv den snabbmat som erbjöds. Det var snabbt, det var billigt och korven var ensam kung på täppan.