Kostverksamheten ska inte utsättas för konkurrens

Kommunstyrelsen gör en helomvändning i frågan om att konkurrensutsätta kostverksamheten. De lägger inte ut kosten på entreprenad. Köken ska själva se till att spara fem miljoner.

Västervik2010-01-19 14:20
Majoriteten gick för en tid sedan ut stenhårt med att de ville lägga ut kommunens kostverksamheter på entreprenad, så kallad konkurrensutsättning. Köksverksamheterna i kommunen med totalt 50 olika kök är en stor och komplicerad verksamhet. Den borgliga majoriteten trodde att man skulle tjäna en rejäl hacka på att släppa in entreprenörer i den kommunala kostverksamheten. Men innan man gjorde slag i saken bestämde kommunstyrelsens arbetsutskott att hänskjuta ärendet och låta saken utredas. - Trots att vi har krav på oss att dra in 14 miljoner på konkurrensutsättning har vi beslutat att inte tillämpa konkurrensutsättning inom denna verksamhet. Detta eftersom vår utredning visar att vi ändå inte kommer tjäna så mycket på en sådan åtgärd, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M). Istället beslutar kommunstyrelsen att tjänstemännen ska starta en utredning avseende produktionsmetoder, antal produktionskök och förbättringsområden. Syftet är att effektivisera verksamheten och höja kvalitetsnivån samt att spara pengar. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet klappar händerna. - Visst ses det här som en vinst från oppositionens sida. Det är mycket positivt att vi har kommit fram till att den egna verksamheten får stå för sin utveckling, vi tror att de kommer klara det här, säger Tomas Kronståhl (S). Utredningen som görs av verksamheten ska, enligt beslutet, redovisas för kommunstyrelsen redan i april i år. Frågorna som ska besvaras är vilka åtgärder som tillämpas för förbättring samt hur verksamheten påverkas av dessa. Verksamhetens sparkrav är fem miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om