Kravlöst prat om mat

Paul Svensson, känd från Matakuten i TV4, gästade i går Västervik för att prata om sin filosofi vad gäller matlagning. Han vill få upp intresset för det han kallar den naturliga goda maten. - Jag vill inte ha halvfabrikat eller helfabrikat fulla av gifter och tillsatser, säger han.

Två producenter som hoppas på ett bra samtal under måndagskvällen. Christina Nilsson och Elisabet Storck är nöt- respektive lammköttsproducent.

Två producenter som hoppas på ett bra samtal under måndagskvällen. Christina Nilsson och Elisabet Storck är nöt- respektive lammköttsproducent.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-03-03 00:08
Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är ute på turné i landet. Vid sammankomsterna får lokala producenter träffa konsumenter för att höra deras syn på råvarorna och vad som behöver förbättras. Pernilla Åkerström Frid är projektledare för turnén som har namnet Dialogen.- Att låta producenter och konsumenter mötas på det här viset är en form som inte har prövats tidigare. Vi vill kalla det för samtal i stället för debatt för vi är här för att tillsammans föra en dialog om framtidens produkter, säger hon.Pernilla Åkerström Frid berättar att 25 producenter och 27 konsumenter kommer närvara på mötet i Västervik. De vanligaste frågorna brukar handla om vad ekologiska produkter är och varför de är bra samt hur man kan påverka skolmaten.För producenterna är detta en annorlunda möjlighet att höra vad köparna tycker om produkterna. Elisabet Storck och Christina Nilsson är lamm- respektive nötköttsproducent.- Det här är ett speciellt samtal där vi får höra konsumenternas syn. Det är bra att få reda på vad kunderna vill ha. Annars går vi bara hemma på gården utan att veta vad som efterfrågas, säger Elisabet Storck.Christina Nilsson berättar att fler och fler intresserar sig för den här typen av mat.- När jag började som kravproducent 1989 var många tveksamma. Idag är det stor skillnad på efterfrågan och man märker att intresset stiger. Och jag tror att närproducerade livsmedel är ännu mer eftertraktat än kravmärkt mat, säger Christina Nilsson.Magnus Nilsson är en av 27 konsumenter som besökte Dialogen och han är lite tveksam till mathysterin.- Det finns så många olika linjer att följa. Ska man köpa kravmärkt, rättvisemärkt eller närproducerat? Man kommer till slut till en punkt när man inte orkar bry sig längre och inte orkar leta efter olika stämplar i affären, säger han.Han är även skeptisk till själva kravmärkningen.- För att få kalla sig en kravrestaurang krävs att fem produkter i sortimentet är kravmärkta. Det betyder att restaurangen har kravmärkt ketchup, senap, smör, ost och smörgåsgurka. Åtminstone hälften av produkterna borde vara kravmärkta för att få kalla sig kravrestaurang, säger Magnus Nilsson.Dragplåstret under kvällen var TV-kocken Paul Svensson. Han pratade om den naturliga goda maten.- Jag vill ha närproducerade ekologiska råvaror som smakar gott. Och jag tycker att det är bra att folket mer och mer börjar oroa sig för vad de stoppar i sig, säger han.Han pratade även om intresset för skolmaten och hur den kan förbättras. I TV-programmet Matakuten kämpade han med liten budget för att kunna tillaga bra och näringsrik mat i skolan.- Jag vill få upp intresset hos folket för hur skolmaten produceras och påverka skolan och politiker att förbättra maten. Fast det är inte bara skolans ansvar att tillaga bra mat, även föräldrarna måste ta sitt ansvar, säger Paul Svensson.
Personligt
Namn: Paul SvenssonÅlder: 34 årBor: StockholmFamilj: Sambo och två barnAktuell: En av kockarna i Matakuten på TV4. Föreläsare på LRFs turné DialogenPauls tips för att laga bra mat: Planering. Man planerar allt annat så varför kan man inte planera maten, så att man har bra råvaror hemma och kan laga från grunden?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om