Ludvigsborgsskolan i Västervik har varit med i den här satsningen även tidigare. Först får ungdomarna öva sig i problemlösning och kreativt tänkande under två timmars "hjärngympa" med Ung Företagsamhet.
En övning gick ut på att välja två ord ur en slumpvis blandning och sedan skapa en affärsidé utifrån dem.
Idéerna haglade. På några få minuter hade eleverna tänkt ut en rad mer eller mindre livsnödvändiga nya produkter för mänskligheten. Eller vad sägs om en klocka som också är en parfymflaska eller ett paraply med mobilen fästad på skaftet i lagom öronhöjd?
Genom att lägga ihop två grejer som man inte brukar kombinera lyckades eleverna skapa helt nya funktioner.
Marie Hedström, projektledare på Ung Företagsamhet i Kalmar län, vill att eleverna helt enkelt tar på sig sina "problemlösarglasögon".
- Vi har pratat om att allt vi har runtomkring oss är lösningar på olika problem. Minikonsulterna är ett av de koncept som vi jobbar med för att träna ungdomar att vara kreativa.
Eleverna fick också tänka ut en massa fördelar med att landa ett flygplan uppochner (!) - även det en övning i att tänka i nya banor.
- Man tänker ju att det är klart att ett plan ska landa åt rätt håll, men allt behöver ju inte vara som det brukar vara, påpekar Hedström.
En av de grupper som jobbade ihop i klass 8 I bestod av Kevalee Chanurai, Carl Myhrén, Linnea Nyander Andersson och Louise Westerberg. De brukar inte göra sådana här saker i skolan annars, men tyckte att det var roligt.
Flera av dem kan tänka sig att driva UF-företag när de blir äldre. Sådana här projekt, som de håller på med nu, tror de kan bidra med idéer till vad de kan jobba med i framtiden.
Nästa vecka ska de träffa de lokala företag som vill ha hjälp med att lösa diverse problem. Vad det är för problem får de veta då.
- Jag hoppas att vi får ett roligt problem, så att vi får tänka lite, säger Linnea.
Annica Johnsson, elevernas klassföreståndare, tycker att det är positivt att projektet lockar fram idéer även hos elever som annars inte säger så mycket i klassrummet.