"Kreosotförbud slår hårt mot Kalmar län"

Det cancerframkallande impregneringsmedlet kreosot i järnvägssliprar och ledningsstolpar kan inom kort bli förbjudet i Sverige.

Förbud dödsstöt. Ett förbud mot kreosot riskerar bli dödsstöten för Tjustbanan och andra järnvägar i Kalmar län. Det tror riksdagsman Jan R Andersson i Kalmar.

Förbud dödsstöt. Ett förbud mot kreosot riskerar bli dödsstöten för Tjustbanan och andra järnvägar i Kalmar län. Det tror riksdagsman Jan R Andersson i Kalmar.

Foto: Liljegren Anders

Västervik2007-11-06 00:06
- Ett förbud riskerar bli dödsstöten för Tjustbanan och andra järnvägar i Kalmar län.Det befarar moderate riksdagsmannen JanRAndersson i Kalmar.I en skriftlig fråga till infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) undrar han nu vilka åtgärder statsrådet tänker vidta för att tillse att infrastrukturen i Kalmar län inte nedrustas som en följd av ett eventuellt kreosotförbud. Enligt Banverket kommer ett totalförbud att kosta 25 miljarder kronor.- Att Kalmar län riskerar drabbas så hårt beror på att inget annat län har en så stor andel järnvägar med kreosotimpregnerade träsliprar, säger JanRAndersson till Västerviks-Tidningen.- Vårt län är den region i Sverige som kommer att drabbas allra hårdast vid ett kreosotförbud. Därför är det av yttersta vikt att regeringen följer frågan noggrant.JanRAndersson anser det inte vara acceptabelt att infrastrukturen nedprioriteras i Kalmar län på grund av ett eventuellt förbud.Kreosotoljor används idag huvudsakligen för rötskydd av tele- och kraftledningsstolpar samt järnvägssliprar. Huvuddelen av järnvägsnätet i Kalmar län vilar sedan decennier på kreosotimpregnerade träsliprar.Just nu granskas användandet av kreosot och många tror att ett totalförbud snart kommer.Detta, menar JanRAndersson, skulle få stora konsekvenser för underhållet av den svenska infrastrukturen eftersom det idag inte finns någon fullgod ersättning för kreosot vid impregnering av trä.- En övergång från trä- till betongsliprar innebär också en enorm kostnad eftersom det även kan krävas omfattande ombyggnader av banvallar.- Risken finns att järnväggssträckningar som exempelvis Tjustbanan kommer att läggas ned i stället för att moderniseras, vilket skulle få stora regionalpolitiska konsekvenser.JanRAndersson önskar att det gjordes en livscykelanalys av järnvägssliprar, vilka alltid förvaras ett par år i förråd innan de används. Detta för att kreosotoljan ska sugas in i träet ordentligt.- Läcker sliprarna ut kreosot till grundvattnet eller stannar oljan kvar i träet, är en fråga man borde titta på. Liksom hur sliprar ska omhändertas när de tjänat ut.Det finns andra träslag, till exempel ek, som inte kräver samma impregnering. Att tillverka sliprar i detta material blir dock mycket dyrt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om