Kriminella förbereds för livet utanför murarna

Många av landets interner är dåligt rustade för livet utanför murarna, och återfaller ofta till en kriminell tillvaro. Det vill projektet Bättre Frigivning ändra på.

Framgångsrikt samarbete. Anders Risberg från Örebro kommun och Stina Lundkvist från kriminalvården arbetar gemensamt inom samverkansprojektet KrAmi som lotsar frigivna fångar till varaktiga anställningar. Foto: Anders Steiner

Framgångsrikt samarbete. Anders Risberg från Örebro kommun och Stina Lundkvist från kriminalvården arbetar gemensamt inom samverkansprojektet KrAmi som lotsar frigivna fångar till varaktiga anställningar. Foto: Anders Steiner

Foto:

Västervik2005-05-18 00:25
Representanter från Bättre Frigivning är nu ute på turné till svenska anstalter för att informera interner om livet efter ett avtjänat fängelsestraff. Målet är att lyfta in samhället i fängelset, och visa hur olika aktörer kan arbeta tillsammans för att förbereda integrering av de frigivna i samhället. I projektet ingår representanter från kriminalvården, arbetsförmedlingen och en rad frivilligorganisationer.

- Många kriminella har ingenstans att ta vägen efter muck, och många har även problem med missbruk. Samtidigt ska man komma ihåg att det finns en stor vidd bland internerna och olika lösningar krävs därför, säger projektledare Sissella Helgesson.
Ett led i att förbättra internernas kontakt med samhället är möjligheten att besöka ett mobilt visionsrum, där olika myndigheters och organisationers verksamheter presenteras. Förhoppningen är att rummet kan bli en start att bygga vidare på.
- Samhället är i dag inte så aktivt och det är svårare att engagera myndigheter än frivillighetsarbetare. Det beror ofta på att verksamheterna är isolerade från varandra och att det saknas kunskap. Men det är också en ekonomisk fråga, säger Sissella Helgesson.
Ett exempel på ett projekt där myndigheter samverkar är KrAmi. Programmet är ett samarbete mellan kriminalvård, arbetsförmedling och socialtjänst och riktar sig till frigivna som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Projektet, som bygger på frivilligt deltagande, finns i flera svenska kommuner. I Örebro län har man framgångsrikt lotsat 30-40 procent av de frigivna till varaktig anställning.
- Tanken är att killarna som muckar inte ska springa runt mellan myndigheter med olika budskap. Vi vill ge dem ett redskap att komma ut på arbetsmarknaden och få tillgång till myndigheter. De flesta vill ha en egen försörjning genom arbete och slippa stå med bössan i hand, säger Anders Risberg från Örebro kommun.
Projektet Bättre frigivning ingår som en del av ett större EU-projekt med syfte att minska diskriminering i samhället.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om