Fritidsodlare viktiga i livsmedelsberedskap

I kristider får Västervik klara sig på kött, ägg och mjölk. 
Blir det dessutom brist på fossila bränslen är det egenodlat som gäller.
Om det nu inte kläcks någon snilleblixt på Marsbäcken under fredagen, förstås.

Hillevi Helmfrid, moderator på fredagens konferens om livsmedelsproduktion och beredskap vid Marsbäckens Trädgårdar.

Hillevi Helmfrid, moderator på fredagens konferens om livsmedelsproduktion och beredskap vid Marsbäckens Trädgårdar.

Foto: Hillevi Helmfrid

Västervik2025-03-19 03:00

Vi har i närtid gått igenom en pandemi, bristen på el och bränsle har varit kännbart, världspolitiken är instabil, grannlandet Ukraina ligger i krig och vi befinner oss i stormens öga när det gäller klimatkrisen.

Inte sedan Kalla kriget på 80-talet har världen varit mer osäker. 

Ändå är ansvaret otydligt för vår livsmedelsberedskap om den riktiga krisen kommer. Beredskapslagren stängde igen på 90-talet och ett större ansvar krävs av dig som invånare att ha beredskap hemma i form utav konserver, kontanter och vattendunkar.

– Man säger ju att de som har ansvar för en verksamhet i fredstider även har ansvar i kristider. Det är ju lantbruken i det här fallet men det hjälper ju inte om de inte har tillgång till el eller bränsle till exempel, påpekar Hillevi Helmfrid, egen företagare inom Hållbar utveckling – process och perspektiv.

Produktionskedjan är således sårbar och inte enbart i krig utan det räcker om det blir några dagars strömavbrott eller en långvarig handelsblockad till exempel.

undefined
Potatis är en av bristvarorna i Västerviks kommun om det skulle bli kristider.

I Västerviks kommun har vi produktion av kött, ägg och mjölk men inget att tala om när det gäller potatis, brödsäd, frukt och grönt.

– Idag importerar vi 90 procent av frukt och grönt och är mycket sårbara också för klimatförändringar i de länder där maten produceras. Just när det gäller potatis, frukt och grönsaker skulle fritidsodlingen kunna ha en stor betydelse i kristider om vi gör medvetna satsningar nu, men självklart kan inte fritidsodlingen lösa hela problemet, säger Hillevi.

På fredag anordnas en konferens om lokal livsmedelsproduktion och beredskap av Marsbäckens Trädgårdar, Västerviks kommun, Region Kalmar Län och Studiefrämjandet. Det är en bred inbjudan med lantbrukare, kommunansvariga och fritidsodlare och förhoppningen om att nya samarbeten ska ta form är stor. 

Hur ska vi lokalt klara av att hålla igång livsmedelsproduktion i kristider? Vet kommuninvånarna vem som bär ansvaret för livsmedelsberedskap eller att det inte krävs mer en några dagar strömavbrott eller klimatkris i andra länder för att maten ska lysa med sin frånvaro på hyllorna?

– Jag hoppas på en dialog över sektorsgränserna. Det är dags att vi inte skjuter ansvarsfrågan på varandra utan att alla hjälps åt att se helheten, avslutar Hillevi Helmfrid.

Beredskapskonferensen

Konferensen på Marsbäcken vänder sig till dig som i sitt yrke eller ideella engagemang ser behovet av nya lokala och regionala samarbeten "för att tillsammans hantera svåröverblickbara och oförutsedda situationer, relaterade till vår matförsörjning", står det i programmet.

Dagen kommer behandla frågor som:

Sårbarheten i livsmedelssystemet och livsmedelsförsörjningen i Västervik

Vilken roll kan fritidsodlare spela?

Möjligheter och hinder för småskalig matproduktion

Hur kan vi tillsammans stärka livsmedelsberedskapen?

Hur går vi vidare? Där panelen består av: Harald Hjalmarsson, kommunalråd, Henrik Skoog, samordnare försörjningsberedskap Region Kalmar Län, Joakim Andersson, ordförande i LRF samt Ernst Zryd, Marsbäckens Trädgårdar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!