Landstingen i Sverige är snabba när det kommer till att ta prover och lämna besked om sjukdom till den som drabbats. Däremot är majoriteten av landstinget inte lika på hugget när det kommer till att sätta in vårdinsatser. Oftast tar det mer än två veckor. I värsta fall upp till fem veckor. Kalmar län tillhör den senare kategorin. Detta enligt en undersökning gjord av Cancerfonden som presenterades på måndagen.
- Behandling, som oftast börjar med en operation, bör göras inom två veckor efter cancerbesked. För de flesta som får vänta länge på behandling är det psykiskt nedbrytande, säger Elisabet Lidbrink, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.
I undersökningen framkommer det att 12 av 21 landsting låter dröja i två veckor innan behandling sätts in för den som drabbats av bröstcancer. I Kalmar, Västernorrland, Dalarna, delar av Västra Götaland, Västerbotten och Gävleborg kan man få vänta i upp till fem veckor.
"Dessa långa väntetider speglar den regionala orättvisa som även tidigare visats inom cancervård och annan sjukvård: den som råkar bo i "fel" landsting riskerar att få betydligt sämre vård och omhändertagande, än den som bor i "rätt" landsting", skriver generalsekreteraren för Cancerfonden, Stefan Bergh och fler cancerspecialister i en debattartikel i DN.
De flesta landsting förklarar väntetiden med att det råder stor personalbrist.