Kritik mot låga priser i Bryggaren

- Bryggaren har för låga priser! Intäkterna vid uthyrning täcker inte kostnaderna, och innebär oschysst konkurrens mot privata alternativ. Det hävdar en kritiker. Bryggarens föreståndare Åke Johansson konstaterar att många uthyrningar är förlustaffärer, men att det är en del i kommunens service till föreningar och kommunmedborgare.

Klar för konferens. Stolarna var uppställda, kaffet bryggt och datorn redo för Powerpointpresentationer. På tisdagen gästades Bryggaren av skolfolk från Linköping som konfererade.Foto: Ashraf Isa

Klar för konferens. Stolarna var uppställda, kaffet bryggt och datorn redo för Powerpointpresentationer. På tisdagen gästades Bryggaren av skolfolk från Linköping som konfererade.Foto: Ashraf Isa

Foto: Ola Axman

Västervik2012-01-16 00:00

Konferensanläggningen på Bryggaren har de senaste åren gått med förlust - 2010 var den 70 000 kronor. En källa till VT menar att en källa till förlusten är för låga uthyrningspriser. Uthyrningarna med de kostnader som de för med sig är förlustaffärer.

- Är det rätt med tanke på hur kommunens ekonomi ser ut, och att det finns privata alternativ i staden? undrar kritikern.

Åke Johansson, föreståndare på Bryggaren, bekräftar att många uthyrningar inte täcker sina kostnader.

- Det är få som ger ett överskott.

Lokalen jobbar med flera olika taxor. Hyrans storlek beror på om det är en ideell förening, en privatperson, en kommunal förvaltning eller privat företag som hyr lokalen.

- Ett företag som hyr hela Bryggaren under en dag, och äter lunch där betalar 12 000 kronor. Då gör vi ett överskott, säger Åke Johansson.

Som exempel på en ekonomiskt lönsam uthyrning tar han Eldkvarns två spelningar i Västervik. Det gav Bryggaren 40 000 kronor, varav en del var en procent på biljettintäkterna.

En privatperson som hyr Bryggaren för en fest betalar 3 500 kronor. Då är servicenivån inte alls densamma. Den som hyr ansvarar för brandskydd, tillståndsansökningar, teknik och att det görs en grovstädning. Under kvällen är ingen personal inblandad i festen, men i efterhand görs ytterligare en städning av ett bolag som kommunen har avtal med.

- Vi har trägolv som vi är rädda om och som städas med maskin. Det måste göras med utbildad personal, säger Åke Johansson.

Han uppskattar städningen efter en större fest till att kosta ungefär 1 500 kronor, läggs övriga utgifter på så går Bryggaren jämnt ut på uthyrningen. Ibland kan städningen bli dyrare. Till exempel om det ligger nya arrangemang tätt inpå. Då kallas städpersonal in redan på söndagen.

Taxorna är lägre för föreningarna. Där gör Bryggaren ett underskott.

- Skulle vi ta full kostnadstäckning skulle det knäcka en del föreningar, säger Åke Johansson.

Just nu arbetas ett förslag till nya taxor fram. Anledningen är kommunens kärva ekonomiska läge. Privatpersoner som vill hyra Bryggaren kan få räkna med att betala mer. I exemplet från ovan skulle taxan höjas från 3 500 till 5 000 kronor.

- Däremot är målsättningen att föreningar inte ska få så höga höjningar, säger Åke Johansson.

Problemet enligt honom är att de kommersiella uthyrningarna är så få att en hög höjning inte kommer att innebära en stor ökning av inkomsterna.

Han säger också att det finns kommersiella företag som inte uppfattar Bryggaren som ett lågprisalternativ.

- Det finns nöjesarrangörer som tycker att hyran för teatersalongen, med 343 platser, ligger på en nivå med en anläggning med 600-700 platser.

Bryggarens ekonomi
Bryggaren omsätter ungefär tre miljoner kronor på ett år. De två största inkomstkällorna i 2011 års budget var kommunbidraget på 1,98 miljoner kronor, och uthyrningsintäkter på 900 000 kronor. De största kostnaderna var den hyra som Bryggaren betalar till Bostadsbolaget på 1,5 miljoner kronor och personal, 832 000 kronor .
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om