I måndags presenterades ett nytt förslag till förändrad föräldraförsäkring. Bland annat innebär det att fem månader viks till vardera föräldern. I dag är det 90 dagar. Bakgrunden till förslaget är att försöka få en mer jämställd föräldraförsäkring.
Västerviksbon Jonatan Goes, pappa till Emmy, ett år, tycker att det är en god tanke.
– Men jag vet inte om det är rätt väg att gå. Det är en svår vågskål – det fria valet mot samhällets struktur. Jag är pappaledig på halvtid, men så har vi båda jobb och förutsättningarna att klara det. För oss gör det inte någon skillnad, säger han.
I våras flyttade Linda Vigander till Västervik från Stockholm. Hon är mamma till Adam, två år, och Ellionora, tre månader.
– Det ska vara upp till varje familj att välja. Jag tror att det här kommer göra att fler dagar brinner inne och att barnen hamnar tidigare på förskola. Vissa klarar sig inte på den enes lön helt enkelt. Det beror så mycket på hur familjens situation ser ut.
Maria Wirén, boende i Blackstad, mamma till två barn som är ett och fyra år gamla, tycker att föräldraförsäkringen fungerar dåligt och hon är även kritisk till det nya förslaget.
– Som egenföretagare har föräldraförsäkringen inte fungerat för vår familj, säger hon.
I tre år drev Maria ett företag i spa-branschen men var tvungen att avsluta verksamheten i oktober. Detta trots att hon anställt två personer och skötte administrationen hemifrån.
– Det fungerade inte helt enkelt. Ersättningen är inte anpassad efter verkligheten. Regeringen vill att vi ska starta och driva företag, särskilt kvinnor uppmuntras, men som det ser ut är det omöjligt. Och det nya förslaget gör det ännu svårare när fler dagar låses till den andra föräldern.
Maria såg en stor potential i sitt företag, men är nu anställd i ett annat företag på 50 procent.
– Jag var tvungen att välja, och då föll valet på att lägga ner verksamheten. Företagandet får bli i framtiden, säger hon.
Västervikspolitikern Elin Landerdahl (M), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är också kritisk.
– Jag tycker inte det ska vara öronmärkt till den ena föräldern. Det handlar om familjens förutsättningar. Alla är inte stöpta i samma form och att tvinga fram en förändring är inte rätt väg att gå.
Johannes Regell (SV) säger att båda ska ha möjlighet att vara hemma, men det är inte där problemet ligger menar han.
– Vi har inte en bra föräldraförsäkring som täcker inkomstbortfall. Det är där ändringen bör ske.