Kritik mot terapeuts metoder
Kenneth Linds arbete vid behandlingshemmet Ekbacken granskat.
Det var i höstas som Ekbacken utsattes för en hårdgranskning av SVT:s Uppdrag granskning. Enligt programmet tilläts de intagna flickorna att dricka alkohol. Terapeuten Kenneth Lind utsattes för kritik, bland annat för att använda ett grovt språk i samtalen med flickorna, men också för att ha dubbla roller vid behandlingshemmet. Dels hade han individuella samtal med de intagna flickorna, dels fungerade han som handledare åt personalen.
Efter programmet har länsstyrelsen satt igång en granskning av behandlingshemmet och nu har en sammanställning av vittnesmålen och yttrandena gjorts.
Där upprepas flera av de anklagelser mot behandlingshemmets personal som kom fram i programmet.
? Vid semesterresor till Österrike tilläts ungdomarna att dricka alkohol. I några fall blev ungdomar kraftigt berusade. Då tystades det som hänt ner.
? En vårdare pekas ut för att ha kränkt de intagna. Det har skett verbalt, genom att intagnas tillhörigheter slängts ut genom fönstret och vid något tillfälle att han slagit en intagen. I ett annat fall ska personal ha ?dragit, slitit och knuffat? en intagen.
Personalen förnekar anklagelserna. Man medger att det visst förekommit konflikter, men att vittnesmålen är överdrivna. All form av misshandel förnekas.
När det gäller alkoholkonsumtionen, medger hemmets föreståndare att man vid vissa tillfällen tillåtit ett glas vin eller en öl.
? Tanken var att eliminera tungt drickande genom att bjuda ungdomarna på lite alkohol, säger den ene föreståndaren.
De äldre ungdomarna har fått gå på diskotek själva, men vid hemkomsten har de fått ?visa upp sig?, säger hemmets föreståndare.
Agnes Hultén har gått igenom Kenneth Linds roll vid behandlingshemmet.
I tv-programmet ifrågasattes hans formella kompetens. Hultén drar följande slutsats: Lind har god utbildning i familjeterapi. Han har ingen formell handledarutbildning. Specifik utbildning inom området sexuella övergrepp saknas.
Hultén kommer flera gånger i sitt yttrande tillbaka till att flickor som utsatts för sexuella övergrepp är komplicerade att arbeta med. De misstror ofta vuxna och har lätt för att känna sig kränkta.
Hon intar en skeptisk hållning till Linds terapimetoder och tror att den snarare skulle fungera bättre i arbetet med tonårspojkar. Hultén skriver att det överhuvudtaget är svårt för en manlig individualterapeut att arbeta med sexuellt utsatta tonårsflickor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!