Kritik mot visprojektet

I stort har arbetet med Visstaden skötts bra, tycker revisorerna. I några lägen har det dock gått för snabbt.
Personer i kommunledningen har undertecknat avtal utan att ha förankrat det i kommunstyrelsen.

Västervik2006-04-07 00:25
Kommunens revision har granskat de olika projekt som finns med anknytning till visfestivalen och visan. Sammanfattningsvis tycker revisionen att det inte finns något "uppseendeväckande" i satsningen. Kommunen får dock några anmärkningar, och två varningar inför framtiden:

Det finns risker med ett Visans Hus! "Insatsen kan bli stor", hävdar revisionen. det är upp till politikerna att avgöra hur stor insatsen ska bli, men revisorerna uppmanar kommunen att ställa höga krav på kalkylerna för vad ett Visans hus skulle kosta att bygga.
Var försiktiga i kontakterna med Visfestivalen AB! En av målsättningarna med de olika visprojekten har varit att säkra att visfestivalen lever vidare även i framtiden. Det innebär att festivalens arrangörer funnits med som en part vid flera tillfällen i arbetet med visstaden. Revisorerna påminner om den paragraf i kommunallagen som säger att en kommun bara får gynna ett enskilt företag om det finns synnerliga skäl.

Arbetet med Visstaden började 2001. Då startades ett projekt med bland annat tre målsättningar: Visfestivalens fortlevnad, att skapa 27 arbetsillfällen inom tre år och att minst sju nya företag ska vara i drift inom projektets ram det tredje året.
Revisorerna konstaterar att åtminstone ett mål har uppfyllts. Visfestivalen finns kvar. Däremot är det svårt att avgöra om det skapats några jobb. Många sysselsattes under projekttiden, men det blev inga varaktiga jobb. Möjligen kan det ha skapats jobb i besöksnäringen tack vare ett ökat antal besökare till kommunen. Men det går inte att styrka.
Några nya företag blev det inte. Ett befintligt företag har ändrat sin inriktning mot visor.
Ett annat område som granskats är Slottsholmen och Visans Hus. Här har kasten varit tvära. 2002 såg Slottsholmen ut att bli Visans hus, men så blåstes affären av i sista stund.
Under en tid var inriktningen att Visans hus skulle ligga på hamnplanen. Senare ändrades inriktningen. En uppgörelse slöts där Visfestivalen AB köpte Slottsholmen. Samtidigt tecknade Västerviks kommun, Hansi Schwarz från Visfestivalen AB, Carl Åstrand och Björn Ulvaeus en avsiktsförklaring att bilda en stiftelse som ska vara den juridiska hemvisten för det fortsatta arbetet med Visans hus.
- Åtminstone formellt var den politiska förankringen mycket begränsad. Det finns inget dokument som kan styrka att det var Västerviks kommuns officiella vilja att ingå i avsiktsförklaring, skriver revisorerna.
I sammanfattningen skriver de att vid flera tillfällen fram till och med 2005 har politikerna i kommunstyrelsen ofta snarare fått godkänna uppgörelser i efterhand, istället för att vara en församling som ställer krav och ger uppdrag.

Ett exempel som får kritik är när platsen för Visans hus ändrades. kommunstyrelsen hade beslutat hamnplanen, men plötsligt var det Slottsholmen som gällde, utan att det fanns några nya politiska beslut.
Så mycket har visprojekten kostat kommunen
Projekt Visstaden (2001-2004): 1,05 miljoner kr
Projekt Visdom (2003-2005): 150 000 kr
Visskolan (2002): 180 000 kr
Vissamlingarna: 1 2 miljoner kr
Stiftelsekapital: 1 miljon kr
Arkitekttävlingen Visans hus: 300 000 kr
Föreningen Visan: 50 000 kr i start- och utvecklingsbidrag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om