Så säger Gustaf Molin, ägare till en av Västerviks lokala klädesbutiker, Ogräs.
Att 2020 har varit ett ansträngt år för flera branscher har nog inte undgått någon, och efter att smittoläget i Sverige förvärrats gick Folkhälsomyndigheten den 18 december ut med uppmaningen till att fysiska butiker bör ställa in årets mellandagsrea.
Två dagar senare gick Svensk Handel ut med informationen om att det inte råder något förbud mot att ha mellandagsrea, ansvaret tycks hamna på det enskilda företaget huruvida de vill ha en mellandagsrea eller ej.
Elhandelskedjan Elon, som finns i Västervik, gick på tisdagen ut med ett pressmeddelande om att man ställer in årets mellandagsrea. För vissa av de större butikskedjorna avvaktas beslut om rikstäckande policys för samtliga butiker.
Samtidigt tänker vissa lokala aktörer hålla igång mellandagsrean som vanligt.
Är det rätt att gå emot Folkhälsomyndighetens uppmaning om att ställa in mellandagsrean?
– För att ha en chans till att överleva behöver vi mellandagsrean. Den lokala julhandeln i år går inte att jämföra med tidigare år och folk borde själva få avgöra om de är bekväma i att handla under mellandagsrean eller ej, säger Gustaf Molin och fortsätter:
– Invånarna behöver kunna handla i butikerna om de vill ha kvar en centrumhandeln i framtiden.
Även på Trippolobutikerna i Västervik tänker man hålla öppet i mellandagarna:
– Vi brukar inte köra någon rea i mellandagarna men tidpunkten är ändå viktig för verksamheten, minst lika viktig som handeln inför jul, säger ägaren Kristian Gustavsson.
Att stänga i mellandagarna är inget alternativ:
– Stänger jag butiken blir jag hemlös.
Det råder ingen generell överenskommelse om att mellandagsrean ska ställas in för butikerna i centrala Västervik, enligt Tobias Ahlstedt, centrumansvarig hos Västervik Framåt.
– Företagen är i en jobbig situation. Samtidigt som man planerat för rean uppmanas de nu från regering och Folkhälsomyndigheten att ställa in, säger Ahlstedt.
Vidare är han kritisk mot att regeringen tagit beslut som drabbar handeln i hela landet utefter hur trängsel uppstår i de större städerna:
– Handlare i små och mellanstora städer hamnar i kläm. I Västervik är vi duktiga på att hålla avstånd när vi i handlar.
Han noterar dock att presentkort för cirka sex miljoner sålts gällande lokal handel i Västervik och Gamleby. Något som på sikt bör gynna den lokala handeln.