Kritiseras för utspel om våldtäktsfall i Västervik

Riksdagsmannen Thoralf Alfsson (SD) anklagas för rasism. Orsaken är ett blogginlägg där han kopplar ihop en misstänkt våldtäkt i Västervik med etniskt ursprung.

Thoralf  Alfsson (SDFoto: Riksdagen

Thoralf Alfsson (SDFoto: Riksdagen

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2011-04-12 00:00

På söndagskvällen gick SVT ut med nyheten att Thoralf Alfsson som är riksdagsman från Kalmar gjort uttalande där han kopplar ihop brottet med våldtäkt med vissa folkgrupper.

Uttalandet kommer från ett blogginlägg som han gjorde hösten 2009 efter att Västerviks-Tidningen skrivit om en misstänkt gruppvåldtäkt.

I ett inlägg med rubriken "Invandrarbakgrund tabu även i Västerviks Tidning" kritiserar han VT för att inte ha skrivit ut de misstänktas etniska bakgrund:

"När det gäller just gruppvåldtäkter så handlar det nästan uteslutande om förövare med invandrarbakgrund eller utländsk härkomst. För att begå denna typ av brott måste förövarens människosyn och kvinnosyn vara näst intill sjuklig. Det hittar man ytterst sällan hos några etniska svenskar men är betydligt vanligare hos män från vissa andra kulturer där jämlikhet mellan könen inte existerar."

När Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder får höra om den koppling som gjorts mellan etnicitet och brottslighet säger han till SVT:

- Det är alltid svårt att kommentera enskilda citat tagna ur sitt sammanhang och detta är första gången jag ser de här, men utifrån det som framkommer så är det ju ganska illa uttryckt.

När VT talar med Thoralf Alfsson på måndagen står han fast vid vad han har skrivit:

- Jag uttryckte mig kanske lite kategoriskt, men det är fakta att invandrare är överrepresenterade när det gäller våldtäkter.

Han vidhåller att det är statistik som medier och myndigheter försöker mörklägga.

VT: Men låt oss säga att tio procent av en folkgrupp kan tänka sig att begå ett brott. Finns det inte en risk att man även pekar ut de 90 procent av folkgruppen som har sunda värderingar?
- Då är det de 90 procentens sak att arbeta med det problem som finns inom folkgruppen, svarar Alfsson.

Enligt honom har inslaget på Rapport inte föranlett någon aktivitet från Sverigedemokraternas sida.

- Det sändes på söndag kväll, och nu är det måndag morgon. Vi är så vana att bli angripna så att vi sammankallar inte till några extramöten för en sådan sak.

Misstänkta fall

Sommaren och hösten 2009 skakades Västervik av två misstänkta fall av gruppvåldtäkter. Som mest satt sju unga män häktade misstänkta för grov våldtäkt.

Det fanns både misstänkta med invandrarbakgrund och svensk bakgrund bland de häktade.

Båda rättegångarna ledde fram till friande domar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om