Krogarna rökfria i fem år

Det är fem år sedan rökförbud infördes på alla krogar och restauranger i Sverige. Varken krögare, rökare eller krökare i Västervik verkar sakna tiden före juni 2005.

Micke Svensson gillar i och för sig krogens friska luft, men skulle gärna se att det fanns ett litet cigarrum där man kunde avnjuta en god konjak efter middagen.

Micke Svensson gillar i och för sig krogens friska luft, men skulle gärna se att det fanns ett litet cigarrum där man kunde avnjuta en god konjak efter middagen.

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2010-10-08 00:00
Det visar en helt ovetenskaplig undersökning VT gjort en kväll runt om på Västerviks krogar. - Rökförbudet är det bästa som hänt på restaurangerna. Både för personal och gäster, säger gästen och feströkaren Bitte Jacobsson utanför Briggen i Västervik.- Det är ju mycket fräschare och renare luft i lokalerna nu för tiden.Dragan Katalina på Harrys har varit servitör i många år:- Jag minns så väl kvällen förbudet trädde i kraft. Vid midnatt gick jag runt med ett stort glas vatten och förklarade för gästerna att "nu är det tyvärr färdigrökt här inne. Nu får ni kasta era cigarretter här i glaset".- Alla lydde genast. Kanske beroende på att jag förvarnade fem minuter innan, säger Dragan Katalina som själv är rökare.- Det har blivit mycket bättre och en skönare luft att vistas i både för gäster och oss i personalen. Samtidigt kommer många andra, "vanliga lukter" fram bättre nu när de inte drunknar i tobaksröken, säger han och ler.Även Harrys helgledige servitör Micke Svensson, som denna kväll är gäst, anser att inomhusmiljön blivit mycket bättre sedan den täta tobaksdimman, som man ibland fick näst intill skära sig genom, ersattes med frisk luft.-  Samtidigt kan jag sakna ett cigarrum där man kan avnjuta en god cigarr till konjaken efter en god middag, tillägger Micke som tror att just konjaksförsäljningen på krogarna minskat efter rökförbudet.Conny Carlsson och Sofia Svensson står utanför Harrys. Men enbart för att få en nypa frisk luft i den ljumma höstkvällen, försäkrar de.- Rökförbudet på krogarna blev perfekt, säger de båda. Sofia avslöjar dessutom att hon skrivit ett kontrakt med sin son att aldrig röka.Jan Ove Köhler, ny ägare till Briggen, är själv ingen rökare och tycker det bara är dumt att röka:- Det var inte roligt att komma hem från jobbet förr efter att ha stått och andats in tobaksrök i kanske tio timmar. Hår, kläder och allt annat luktade askkopp! När man röker inne i matsalen smakar heller inte maten alls lika bra.Briggengästerna Berit Thall och Susanne Andersson är helt överens om att det är mycket bättre nu, när luften är ren på restaurangerna:- Det ligger lite i tiden nu att inte röka. Själv har jag aldrig rökt. För en vecka sedan var jag på semester vid Svarta havet i Bulgarien. Där rökte alla som galningar inne på restaurangerna, precis som förr i tiden i Sverige. Det kändes ovanligt och konstigt, säger Berit Thall.Susanne Andersson började röka i ungdomen men slutade för två och ett halvt år sedan.- Det är bra att numera inte bli påmind om rökning, och kanske bli frestad, när man går ut och tar en öl, säger hon.- Även rökare röker nog mindre nu, på grund av förbudet. När man rökte inomhus gick det säkert åt betydligt flera cigarretter på en kväll än när man måste ta på sig ytterkläder varje gång man ska ut i kylan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om