KTH ska locka fram pengar till Västerviks företag

Ett bekymmer för nya företag är att få startkapital.
Västerviks kommun tar hjälp av forskare på Kungliga tekniska högskolan för att förbättra förutsättningarna.

Glada miner. Västerviks kommun tar hjälp av forskare från Kungliga tekniska högskolan för att hitta sätt att finansiera lokala affärsidéer. Från vänster, Lars Björkvik, Västervik Framåt AB, Harald Hjalmarsson, Västerviks kommun, Göran Edbäcker, forskare på KTH och Björn Berggren, forskare på KTH.Foto: Matilda Ahl

Glada miner. Västerviks kommun tar hjälp av forskare från Kungliga tekniska högskolan för att hitta sätt att finansiera lokala affärsidéer. Från vänster, Lars Björkvik, Västervik Framåt AB, Harald Hjalmarsson, Västerviks kommun, Göran Edbäcker, forskare på KTH och Björn Berggren, forskare på KTH.Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2005-11-18 00:25
Brist på pengar. Det är en tröskel som kväver många affärsidéer redan i sin linda.
I Västervik Framåt AB har man under lång tid pratat om hur man ska få fram riskkapital för företagsidéer i Västerviks kommun. Ett resultat av de diskussionerna är det lokala investmentbolag som man vill starta.
Västervik är inte ensamt om problemet. I tre år har forskare från Kungliga tekniska högskolan arbetat med samma frågor i en annan svensk stad, Norrtälje.

Där funderade man på hur bankerna kunde spela en större roll för en bygds utveckling.
- Normalt jobbar banker med enskilda kunder, men kan bankerna göra något för förutsättningarna för att det ska skapas nya kunder? undrar Göran Edbäcker som menar att bankerna i högsta grad har ett intresse av att en ort utvecklas.
Fler företag betyder fler kunder, och därmed högre vinst för bankerna.
Alla banker i Norrtälje tände på idén och deltog i projektet. Ett resultat blev ett "affärsängelsbolag".
En affärsängel är ofta en äldre, erfaren företagare som är förmögen nog att våga satsa pengar och engagemang på att hjälpa igång nya affärsidéer. Bankerna i Norrtälje hjälpte till att identifiera 20 personer som kunde bli sådana änglar.
De 20 personerna startade ett gemensamt bolag med syfte att hjälpa fram nya affärsidéer.
Ett annat område där en bank i Norrtälje kunnat spela en roll för nyföretagandet är att ett speciellt högrisklån skapats. Företagaren måste inte ställa upp med samma säkerheter som vid ett vanligt lång. Däremot måste affärsidén ha granskats och godkänts av "änglabolaget".

Forskarna från KTH har också granskat är hur nyföretagandet ska bli enklare i Norrtälje.
- Vart ska man vända sig om man har frågor som nyföretagare? frågar Göran Edbäcker från KTH, och fortsätter: I många kommuner finns nyföretagarcentrum, men de fungerar inte alltid så bra.
Istället kom man på att de redovisningskonsulter som redan hjälper småföretagare med pappersarbete skulle kunna göra mer. Konsulterna i Norrtälje har bildat en gemensam ekonomisk förening. Utöver utbildning har de fått kontaktpersoner på en rad myndigheter och institutioner så att konsulterna snabbt kan ge företagarna den hjälp som behövs.

Det senaste året har nyföretagandet i Norrtälje stigit med 50 procent. Det ser Göran Edbäcker som ett tecken på att ryktet spridit sig att det inte är så svårt att starta företag.

Kommer samma saker att hända i Västervik?
Nja. Forskaren Björn Bergren har så smått börjat intervjua Västerviksföretag för att få en bild av hur näringslivet ser ut här, och vilka problem och ljuspunkter som finns här. Hans projekt bekostas delvis av den lokala sparbanksstiftelsen. Resten hoppas man att Nutek ska hjälpa till med.
En styrgrupp har bildats och samtliga banker med verksamhet i kommunen fanns med på ett möte på torsdagen.
Västervik Framåts Lars Björkvik betonar att det inte är säkert att man kommer att kopiera Norrtäljemodellen rakt av. Västerviks situation kan kräva andra lösningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om