För drygt tio år sedan startade Kullerbyttan, en fristående förskola med Marte Meo-inriktning, i Västervik. Inför tioårsjubileet väcktes idén om att göra en film, för att sprida förskolans pedagogik och förhållningssätt. Med hjälp av pengar från Regionförbundet anlitade Kullerbyttan ett filmteam från LindströmRömbo, som under ett år regelbundet besökte och dokumenterade förskolans verksamhet.
Resultatet är en drygt 30 minuter lång film, som premiärvisades vid en stor Marte Meo-kongress i Göteborg.
– Vi fick väldigt positiv respons, och många ville beställa filmen, säger Petra Ström, barnskötare och Marte Meo-terapeut på Kullerbyttan.
Upprepar det barnen säger
Marte Meo-pedagogiken har utvecklats utifrån bland annat anknytningsteori och utvecklingspsykologi, och handlar bland annat om ett bekräftande förhållningssätt gentemot barnen.
I filmen visas exempel från vardagen på förskolan, där personal upprepar det barnen säger, men också ger egna inspel.
– Genom att använda Marte Meo som förhållningssätt skapas möjligheter för utvecklingsstödjande kommunikation. Grunden är anknytningsteorin och förälderns förhållande till det lilla barnet, säger Maria Markskog, förskollärare och Marte Meo-vägledare på Kullerbyttan.
Studibesök och utbildning
Tanken med filmen är att sprida förhållningssättet och den kunskap som förskolan samlat på sig under de tio åren som Kullerbyttan funnits. Filmen går att beställa, men personalen på Kullerbyttan vill framför allt visa den i samband med studiebesök eller utbildningar – så att man samtidigt kan ha en diskussion kring innehållet. Ett handledningsmaterial att ha i anslutning till filmvisningarna är också på gång.
Marte Meo används i dag i förskola, skola och socialtjänst och har på senare år även praktiserats inom äldrevården.
Filmen går under namnet "Barnets kraft visar oss vägen – Utvecklingsstödjande kommunikation utifrån Marte Meos dialogprinciper” och kommer att visas för förskolebarnens föräldrar någon gång i början av hösten.