Kustbevakningen tar upp kampen på skoter
Nu tar kustbevakningen upp kampen mot småbåts- och vattenskoterförarna. Under två månader testas vattenskotrar som en del i deras sjötrafikövervakning.
Som motorcykelpoliser. Till vänster i bild syns den finska skoterkonstruktionen med brandsläckningsutrustning där bak. Foto: Kustbevakningen
Foto:
- Det har hänt att folk har skrattat åt oss ibland, berättar Ulrik Nielsen som är projektledare för kustbevakningens vattenskotertest.
Testerna har bara pågått i en vecka, men resultaten är mycket goda enligt Ulrik Nielsen.
- Nu kan vi gå in nästan överallt och det ger ju enorma möjligheter, inte bara när det gäller brottsbekämpning utan också när det gäller livräddning.
En av skotrarna som testas har ett speciellt brandsläckningssystem. Vattenjetstrålen som driver skotern är egentligen en kraftig vattenpump. Genom att fälla ner en gaffel med ett brandslangsmunstycke över jetstrålen kan man sedan koppla in vattenslangar och skotern kan fungera som brandsläckare.
Vattenskotrarna ska också kunna flygas in i insjöar med hjälp av helikoptrar. På så sätt kan kustbevakningens tillgänglighet breddas avsevärt. Då kan de också hjälpa till med brandsläckning vid kuster som annars är mycket svårtillgängliga.
Idéerna om att införa vattenskotrar har funnits hos kustbevakningen i flera år, men med tanke på de politiska diskussioner som har varit kring vattenskotrarna har de väntat med att dra igång testprojektet. Reglerna för körning och iläggning och upptagning har också varit krångliga och svårtillgängliga. De har också överklagats till EU-domstolen. Ulrik Nielsen berättar dock att kustbevakningen är exkluderade från sjöregelverken. Detsamma gäller för polisen och sjöräddningssällskapet.
I det här testet ingår två skotrar och projektet pågår fram till och med den 7 oktober i år. Det utförs i kustbevakningens region ost. Efter testet väntar utvärdering och slutrapport. Ulrik Nielsen vill inte spekulera i hur snabbt det sedan kan gå att införa vattenskotrar som fasta redskap i kustbevakningens arbete, det är också upp till varje regionchef att besluta, men han är mycket positiv till utvecklingen.
- Det här kommer att få mycket stor genomslagskraft tror jag, inte minst i preventivt syfte. Det kommer också att öka trovärdigheten för vår myndighet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!