Kvinnor i topp när distriktet väljer
Vem ska efterträda Göran Persson som socialdemokraternas partiledare? Inom länets partidistrikt puffas det för två namn: Margot Wallström och Carin Jämtin.
Blivande partiledare? Carin Jämtin är ett namn som också diskuteras när distriktets medlemmar ska välja en kandidat till partiledarposten. Foto: Scanpix
Foto:
Diskussionerna tycks främst kretsa runt Margot Wallström och Carin Jämtin.
- De är de namn som jag vet diskuteras i distriktet, även Per Nuder har nämnts. Någon förening har även fört fram Thomas Bodström, säger Kalmardistriktets vice ordförande Lena Segerberg.
Formellt börjar nomineringsprocessen med att länets cirka 50 s-föreningar väljer sina kandidater. Länets tolv arbetarekommuner skickar därefter föreningarnas förslag till partidistriktet, som sammanställer en lista som skickas till socialdemokraternas valberedning.
- Men vi rangordnar inte förslagen som kommer in. Distriktsstyrelsen har också möjlighet att själv ta ställning och förorda en kandidat. Det kommer vi att göra, fortsätter Lena Segerberg som personligen har Margot Wallström som favorit till partiledarposten.
När distriktsstyrelsen sätter sig ner och diskuterar är det många kriterier som ska passa in på den blivande partiledaren.
- Min personliga åsikt är att det bör vara en person som inte bara har ett storstadsperspektiv, utan som har en helhetssyn på landet där även landsbygd och regioner ingår. Det är viktigt att partiledaren har en lyhördhet och kan lyssna in vad folk tänker. Bra allmänna kunskaper är också viktigt.
Lena Segerberg är även ordförande för Västerviks s-kvinnor. Där har man redan nominerat Margot Wallström.
- Som god två har s-kvinnorna Carin Jämtin. Det vore trevligt om det blev en kvinna. Det är principiellt viktigt eftersom vi aldrig haft en kvinnlig partiledare. Samtidigt finns det många dugliga kandidater så det får inte bli en kvinna till varje pris.
Flera inflytelserika s-politiker och debattörer har vädrat sina åsikter om vem som bör efterträda Göran Persson. Men att det spekuleras friskt behöver inte få någon större betydelse när s-föreningar och distrikt nu diskuterar kandidater, menar Segerberg.
- Men det kan bli en hämsko på valberedningens arbete om olika kandidater förs fram innan den processen är avslutad.
Margot Wallström har sagt nej, och Carin Jämtin säger att inte heller hon vill bli ledare för partiet. Men Lena Segerberg tror att ett nej kan ändras till ett ja när de två kandidaterna väl får en formell förfrågan av valberedningen.
- Det är inte lätt att stå inför ett pressuppbåd och svara på om man skulle säga ja på en eventuell fråga om att bli partiledare.
Valberedningens underlag ska vara klart i januari. Ny partiledaren väljs under socialdemokraternas kongress i mitten av mars.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!