Kylväska och studieresa ok att ta emot

Västerviks kommun har ingen skriftlig policy för hur gåvor från affärskontakter ska bedömas. De anställda får lita till sin magkänsla.

Kylväska okej. Ulla Öhrn tycker att eget omdöme räcker långt när det gäller vilka gåvor från leverantörer som kan tas emot.

Kylväska okej. Ulla Öhrn tycker att eget omdöme räcker långt när det gäller vilka gåvor från leverantörer som kan tas emot.

Foto:

Västervik2006-10-07 00:25
Åtta luncher, ett förkläde och en kylväska. Det är de gåvor som Ulla Öhrn tagit emot sedan hon blev chef för upphandlingsenheten på Västerviks kommun.
- Jag har en känsla av att mutor inte är ett stort problem inom den offentliga sektorn. Till exempel förekommer nästan inga julklappar längre, säger Ulla Öhrn.

Kommunen har ingen skriftlig policy för vilka gåvor de anställda kan ta emot från leverantörer.
- Vi har inga speciella regler utan följer skattelagstiftningen, och jag brukar även informera inköpsansvariga, säger Ulla Öhrn.
I samband med att kommunen tar fram en ny ledarskapspolicy ska man också se över riktlinjerna för gåvor.
- Det kan vara bra att ha en policy som påminner om detta.
Vad som är lämpligt att bli bjuden på beror helt på situationen, menar Ulla Öhrn. Om en leverantör vid en upphandling skulle försöka locka ut henne på en lunch blir det nobben direkt.

- I vissa situationer, som vid en upphandling, är det inte ok att ta emot något alls. Inte ens en kaffe för 20 kronor.
För övrigt tycks personligt omdöme vara ledord när en affärskontakt vill ge en gåva.
- Man känner i ryggraden om det är för mycket.
Skulle en ostron- och champagnekväll kunna gå för sig?
- Ja, om det är vid rätt tillfälle. Om ett fiskare bjuder är det okej, men skulle en av våra leverantörer av kontorsmateriel bjuda på ostron är det inte okej.
Men när det gäller erbjudanden om lite större nöjespaket börjar det brännas.
- Skulle jag få ett erbjudande att gå på musikalen Mamma Mia skulle jag säga att jag redan hade sett den, även om det inte stämmer. Däremot skulle jag kunna ta emot en biljett till en möbelmässa, men i så fall stå för resan själv.

På Bostadsbolaget saknas en skriftlig policy runt hantering av gåvor, men personalen har som grundregel att inte ta emot gåvor värda mer än 300 kronor.
- Men är det en upphandlingssituation får man absolut inte ta emot något, säger vd Sven- Åke Lindberg.

Förekommer det att leverantörer bjudit in till evenemang eller middagar i samband med upphandlingar?
- Det kan det nog. Men då går vi inte på det evenemanget.
Men i affärsrelationer finns det behov av att man träffas och har en naturlig kontakt, fortsätter Sven- Åke Lindberg. Därför förekommer det att Bostadsbolagets personal åker på studieresor och utbildningsdagar som bekostas av en leverantör. Där brukar också middagar ingå.
- Men man måste vara väldigt försiktig att gå på något som kan verka som en muta.
Men kan inte dessa affärskontakter återkomma i en senare upphandlingssituation?
- Jo, det är en möjlighet. Det finns alltid en risk, men när man förhandlar med leverantörer får det inte förekomma något sådant, säger Sven-Åke Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om