Kyrkan ska motsätta sig förändringar i äktenskapsbalken

Jag har tidigare i Västerviks-tidningen skrivit om vad jag som sverigedemokrat och kandidat till stiftsfullmäktige vill arbeta för efter kyrkovalet: att Svenska kyrkan återfår en mer aktiv och genomgripande roll i samhället och att en av de faktorer som skulle underlätta en sådan utveckling vore att Svenska kyrkan återfår sin särställning som en svensk statskyrka.

Sverigedemokraterna motsätter sig äktenskap mellan personer i samkönade par. Foto: Scanpix

Sverigedemokraterna motsätter sig äktenskap mellan personer i samkönade par. Foto: Scanpix

Foto: ANDY DUBACK

Västervik2009-09-19 00:06
Några exempel på vad jag menar med aktiv roll och särställning i samhället: En aktiv roll för Svenska kyrkan i samhället handlar först och främst om att Svenska kyrkan strävar efter att vara den moraliskt ledande kraften i samhället, som med kraft och allvar hävdar de traditionella, kristna värden som har varit ett sammanhållande kitt i vår svenska gemenskap sedan hundratals år. Detta kan t ex innebära att kyrkans företrädare tydligt och klart vågar stå upp för kärnfamiljens bevarande och för trohet i äktenskapliga relationer. Att kyrkan t ex motsätter sig förändringar i äktenskapsbalken eller förkastar månggifte. Att Svenska kyrkans kvinnor och män fullt ut vågar stå upp som de moraliska föredömen de skall vara och inte räds att motsätta sig de modenycker och utslag av politisk "korrekthet" som i dag ofta präglar samhället. I samklang med detta står att kyrkan värnar om sin särställning och under inga omständigheter bidrar till att legitimera antikristna och antidemokratiska läror, som kommunism, anarkism eller islam. I stället bör Svenska kyrkans företrädare av samhället känna stöd för ett aktivt, inre missionsarbete, bland såväl svenskar som invandrare. Ett sådant missionsarbete är också ett viktigt led för att möjliggöra att så många som möjligt känner sig delaktiga i vår på kristendomen byggda traditionella gemenskap. Därmed underlättas också assimileringen till Sverige för många människor med invandrarbakgrund. Som en del i detta arbete bör kyrkan också verka för att inrätta ett nationellt hjälpcenter för dem som lämnat islam och andra totalitära läror, och som drabbas av förföljelse för detta. Även i skolan bör samhället uppmuntra att alla barn får ökad kunskap om vår kristna värdegrund, detta också för att barnen lättare skall känna sig delaktiga i vår kultur och våra traditioner. En förutsättning för detta är att t ex rektorer inte tillåts stoppa hävdvunna, på kristendomen byggda traditioner, som skolavslutningar i kyrkan eller att psalmen "Den blomstertid nu kommer" sjungs. Om samhället i högre grad än nu stödde Svenska kyrkans aktiva arbete skulle detta också betyda mycket för våra äldre, då t ex diakonin kunde få större resurser att prioritera denna grupp och bidra till deras gemenskap och trygghet. Ytterligare ett led i arbetet för kyrkans närhet till människorna är att församlingskyrkor inte läggs ned eller församlingar sammanslås till alltför stora enheter, utan att församlingarna på lokalplanet förstärks och att t ex så många av de gamla sockenkyrkorna som möjligt bevaras som aktiva centra i hembygdens andliga liv. Detta är några exempel på de typer av samverkan mellan samhället och Svenska kyrkan som bäst låter sig göras inom ramen av en återskapad statskyrka, med statskyrkans självklara särställning och resurser.
Debatt
Benny Johansson är kandidat för Sverigedemokraterna till Linköpings stiftsfullmäktige och ordförande för Sverigedemokraterna i Västervik.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om