Göran Svensson är arbetsledare och trädgårdstekniker på kyrkogårdsförvaltningen och han berättar om hur man under några års tid har avverkat främst gamla sjuka almar, men också andra träd som kastanj, ask, skogslind och lönn. Under tiden har nya träd börjat planteras och Göran Svensson visar var silverlindar, parklindar och silverlönnar ska stå.
– När vi är klara kommer i princip allt att vara utbytt. Men vi har sparat några enstaka enstammiga träd. Dels för att kunna se hur höga de varit men också för att de inte påverkar nyetableringen negativt och inte heller utgör någon fara för besökarna, säger han.
Göran Svensson räknar med att hela området ska vara färdigställt senast våren 2020. Däremot dröjer det förstås innan de nyplanterade träden – totalat 158 stycken – uppnår sin fulla storlek. Parklinden, eller tysklinden som den också kallas, kan bli uppemot 40 meter hög i bästa fall. Göran ser också fram emot att få se silverlönnen med sina vackra höstfärger bjuda besökarna på färgprakt. Ett mindre antal liriodendron tulipifera – enkelt uttryckt tulpanträd – kommer också att blomma på kyrkogården. Växten är egentligen känslig för vårt klimat och det krävdes en viss övertalning hos länsstyrelsen för att få tillstånd att plantera det.
– Det är väl lite udda med ett sådant träd på en småländsk 1800-talskyrkogård. Men vi tror att det kan fungera. Det är en chansning, säger Göran Svensson.