"Kysskampanjen" får kritik

Sedan årsskiftet erbjuder Folktandvården i Kalmar län möjligheten att till en fast månadsavgift abonnera på tandvård. Det har nu fått Privattandläkarföreningen att reagera. Organisationen undrar bland annat hur finansieringen går till och anser att systemet gynnar dem som redan är friska - en kritik som Christer Lindblom, utvecklingschef vid Folktandvården, inte förstår.

Frisktandvård. Vid årsskiftet startade Folktandvården en kampanj för bättre munhälsa. Men Privatläkarföreningen i Kalmar län är nu kritisk mot kampanjen. Bland annat ifrågasätts finansieringen. FOTO: MATILDA AHL

Frisktandvård. Vid årsskiftet startade Folktandvården en kampanj för bättre munhälsa. Men Privatläkarföreningen i Kalmar län är nu kritisk mot kampanjen. Bland annat ifrågasätts finansieringen. FOTO: MATILDA AHL

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-06-21 00:25
Folktandvården erbjuder sedan årsskiftet patienter mellan 20 och 39 år möjligheten att abonnera på tandvård. Genom en fast månadsavgift erbjuds patienten undersökningar och lagningar, förebyggande tandvård och vissa mer avancerade behandlingar.
Enligt Christer Lindblom, utvecklingschef vid Folktandvården i Kalmar län, är kampanjen en framgång - 1 768 av de 2 500 personer som är målet har redan tecknat ett avtal.
Men alla är inte lika nöjda med tandvårdsabonnemangen. Privattandläkarföreningen i Kalmar län riktar nu skarp kritik mot Folktandvården och undrar hur systemet egentligen finansieras.
- Man kan ju undra hur Folktandvården får det här att gå ihop. Jag skulle aldrig kunna leva på de priser som erbjuds i den här kampanjen och det är inte tillåtet för landstinget att subventionera priserna, säger Mikael Girdland, ordförande i Privatläkarföreningen i Kalmar.
Tandvårdsabonnemangen finns i fyra olika prisklasser. Vad månadsavgiften blir beror på hur patientens tandhälsa ser ut innan avtalet skrivs och bestäms efter en första undersökning. Den lägsta månadskostnaden är 35 kronor, medan den dyraste är 800 kronor.
- I marknadsföringsmaterialet står det att patienten erbjuds gratis undersökningar. 35 kronor i månaden i tolv månader blir 420 kronor men en vanlig undersökning kostar enligt taxan 495 kronor, så vem betalar egentligen mellanskillnaden, frågar sig Mikael Girdland.
Privattandläkarföreningen undrar om det är patienter utan abonnemang som hjälper till att finansiera det nya systemet, eller om det är extra skattepengar som skjutits till för att täcka kostnaderna. Det skulle i så fall bryta mot kravet att Folktandvården täcker sina egna kostnader.
Men Christer Lindblom, som arbetat med att utveckla kampanjen, förstår inte kritiken.
- Det går att se det här som en försäkring. Varje enskild patient måste inte kunna bära sina kostnader, utan det är alla patienter med ett friskvårdsavtal som tillsammans täcker kostnaderna. En del kostar mycket och andra kostar nästan ingenting. Eftersom avtalen sträcker sig på två år så betalar patienterna i alla fall in minst 840 kronor, och det täcker våra kostnader.
Det har heller aldrig varit tal om gratis undersökningar säger Christer Lindblom.
- Den första undersökningen ingår i priset, men det har aldrig varit tal om gratis undersökningar. I vår marknadsföring säger vi klart och tydligt att det kostar en fast avgift varje månad.
Privattandläkarföreningen är också kritisk till att systemet i första hand gynnar patienter som redan är friska, eftersom de patienter med minst problem får betala det lägsta priset på 35 kronor i månaden.
Men inte heller detta ser Christer Lindblom som något problem.
- Tvärtom, det är ju meningen att det här ska gynna dem som inte har några större problem med tandhälsan. Det vi vill är att unga människor inte ska sluta att gå till tandläkaren bara för att de fyller 20 och inte längre täcks av den kostnadsfria tandvården.
Längre fram hoppas Christer Lindblom att även personer över 40 år ska erbjudas abonnemangen. Men när det kan genomföras vet han i dag inte.
- Det är svårare att göra den första undersökningen och dela in äldre personer i olika prisgrupper och därför måste vi utveckla detta så att det blir rättvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om