Västervik är ett av landets sjukhus som använder den senaste tekniken i labbet. Sedan i februari analyserar de nya maskinerna snabbt och tillförlitligt på mängder av prover.
De två analysinstrumenten är av årsmodell 2022, på 4x2 meter vardera och heter Corbas Pro, men personalen har döpt dem till Pumba och Timon. Alla analysinstrumenten på labbet har egna namn.
– Det händer så mycket i utvecklingen och vi ska vara med i framkant, för att ge bra grund för diagnoser och bättre behandlingar, säger avdelningschefen Pernilla Strömberg vid de nya stora maskinerna.
Den moderna provtagningstekniken ligger en trappa upp i sjukhuset, där även blodgivningen finns.
Ur blod och andra kroppsvätskor kan det spåras diabetes, avvikande värden för lever och njure, med mera. Resultaten från labbet finns med i 70 procent av alla diagnoser som sjukvården ställer.
– Med den nya tekniken räcker ett provrör blod till flera analyser, i stället för att tappas på flera rör, berättar Pernilla Strömberg.
Fördelen är att de nya instrumenten är snabbare, har ännu bättre analysteknik och kan ta emot större volymer av prover. De elektroniska svaren går fort över till journalsystemet. Regionen köper inte maskinerna, utan betalar pris per test som analyseras.
– Vi behöver inte skicka iväg så många analyser utanför regionen utan kan göra fler analyser istället här i Västervik, berättar Pernilla Strömberg.
Häromveckan kom nästa klartecken från Region Kalmar, att bygga om lokalerna för 73,4 miljoner kronor. Det förväntas starta under nästa år. Den helautomatiserade kedjan av analyseringen startas sedan upp etappvis. Då minskar flera moment för personalen.
– Allt ska renoveras, bara instrumenten blir kvar och en del möbler. Vi ska vara kvar i stöket med större delen av verksamheten öppen under tiden. Det kommer bli en utmaning, berättar Strömberg.
Den här dagen, och de allra flesta, är de tecknade Disney-hjältarna från Djungelboken glada. Om surikaten Timon och vårtsvinet Pumba vänder den ledsna sidan till visar det att något krånglat för personalen.
– Det har blivit en stor förbättring med moderna tekniken. Det är stor skillnad att jobba med den här, berättar biomedicinska analytikern Daniel Elgenberg.
Vid en bänk står sommarvikarie Hannah Gunnhagen med plasthandskar, pipett och tar prover.
– Det är intressant för mig som pluggar biologi på universitetet i Linköping, säger Hannah på sommarjobbets andra dag.