Läckra jordgubbar mogna mycket tidigare än normalt
Sommarens chockstart har gjort att jordgubbarna mognat mycket tidigare än normalt.- Skolorna har ännu inte slutat och de flesta av mina plockare börjar inte jobba förrän nästa vecka, säger Åke Bäckström som har åtta hektar jordgubbsodlingar på Vassbäcks gård i Västervik.
Flinka fingrar. De professionella plockarna fyller snabbt sina kartonger.
Foto: Fotograf saknas!
Margareta Grzelak bor i en mindre by i västa Polen, helt nära den tyska gränsen. Till vardags jobbar hon på en stor lantgård som föder upp biffkor. Varje sommar tar hon dock tjänstledigt för att arbeta extra som förman under någon månad i Västervik.
- Det är fjortonde sommaren i rad jag arbetar hos Åke Bäckström i Västervik. Första året var jag vara 25 år. Det känns nästan som att komma hem numera, säger Margareta och skrattar tillsammans med plockarkompisarna Margareta Kotlarz och paret Yvonna och Maciej Oskroba.
Margareta Grzelak plockar de läckra bären med en ohygglig fart.
- Vi får betalt efter hur mycket vi plockar. Jag tror det är viss skillnad mellan oss som plockar för vårt uppehälle och svenska tonåringar som i regel plockar under någon vecka mest för att få ihop lite extra semesterslantar.
Om en vecka kommer ytterligare fem polacker till Vassbäcks gård för att plocka jordgubbar. Därtill anställs ett antal svenska skolungdomar.
Åke Bäckström berättar att de polska plockarna är snabba, effektiva och uthålliga. De flesta svenska ungdomar tappar sugen efter några dagar och slutar.
- Jag ska sätta mig och ringa runt till mina tidigare svenska plockare i dag. Vi kommer att plocka även på kvällstid den närmaste veckan. Det gäller ju att få fram massor av de läckra gubbarna till skolexamen på fredag, säger Åke Bäckström.
Det växer så att det knakar i landen på Vassbäcks gård just nu. Vädret är kanon för både jordgubbarna och gubben Bäckström själv. Som hunnit bli 68 år nu.
- Men ännu några år tänker jag fortsätta mitt roliga jobb. Jag måste ju se till att Västerviksborna får sina jordgubbar i tid, säger Åke Bäckström som just nu bokstavligen skördar frukten av ett årslångt arbete med att skydda 100 000-tals plantor från frost, mögel, bakterier och alla andra risker.
Årets priser? 30 kronor litern de närmaste veckorna.
- Efter midsommar går priset kanske ned till 25 kronor. Vi får se. Vädret framöver spelar också in.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!