Skog går ofta i arv och kommer inte så ofta ut till försäljning. Av LRF Konsults tillfrågade kunder har cirka 20 procent köpt sina skogsfastigheter, resterande 80 procent har förvärvat den på annat sätt.
– Att det är lågt utbud påverkar priserna, säger Magnus Christiansson, fastighetsmäklare och skogsmästare på LRF Konsult i Västervik.
Ny statistik
LRF Konsult släppte på torsdagen statistik för skogsmarkspriserna under årets första sex månader. Statistiken visar att priserna stiger i södra Sverige, här har priset per kvadratmeter skog gått upp 3,5 procent från årsskiftet. Magnus Christiansson säger att det inte finns något statistiskt underlag för Kalmar län, men att hans känsla är att det är lätt att både sälja och köpa skog här. Räntan är låg så det är billigt att låna pengar, samtidigt växer skogen vilket gör den till en säker investering.
– Prognosen är att räntan ska vara fortsatt låg och att skogsmarkspriserna blir högre.
Högre priser
Men i Kalmar län är ändå priserna lägre än i till exempel Jönköpings län och anledningen är att det är svagare marker vid kusten. Det gör att skogen växer långsammare. Men det finns andra faktorer som också spelar in, till exempel hur man skött om skogen och om det finns sjöar och jaktmöjligheter.
Under sommaren är det stiltje på skogsmarknaden men till hösten kommer ett antal skogsfastigheter att komma ut till försäljning. Magnus Christiansson säger att chansen är stor att både säljare och köpare kan bli nöjda.
– Priserna är höga nu, men det pekar på att de kommer fortsätta vara det.