Lägenhet i miljonprogram blir museum
Grå tapeter och linoliumgolv. Till detta en ryamatta och en blå dux-sofffa. Stockholms Stadsmuseum har tagit över en miljonprogramslägenhet från slutet av 60-talet och inrett den till museum.
Tidsmarkörer. Lägenheten ska leva, allt från tandborstshållare till besticklåda ska vara tidsenligt.
Foto:
Snart står Arturssons lägenhet öppen för allmän beskådning.
- Vi gör det för att levandegöra historia, besökarna ska kunna stiga in genom dörren och slå sig ner i soffan och titta på den gamla tv:n. De får se hur vardagen tedde sig, säger Piamaria Hallberg, antikvarie vid Stockholms Stadsmuseum.
Museet har ett uppdrag; att berätta hur stockholmare har bott under olika perioder. Och den här tiden var en viktig tid, menar Piamaria Hallberg.
- Var fjärde hus i Sverige byggdes under den här tiden och Stockolm växte mycket - många flyttade till staden. Därför är det roligt att visa hur det såg ut från början och det är en viktig del av historien att skildra. Det här är ett alldeles utmärkt sätt.
Utanför köksfönstret ligger en loftgång, åt ena hållet ligger Spånga kyrka och utöver den består utsikten av miljonprogramshusen i snygga rader.
Att det blev förorten Tensta utanför Stockholm som får utgöra exempel beror på bomässan, Tensta Bo06, som startar nu i augusti och där lägenheten ingår som en del. Stockholms Stadsmuseum valde inte lägenhet, därför valde de heller inte familj, säger Piamaria Hallberg. Utan att det blev en svensk familj i en förort där det bor många nationaliteter var en slump.
- Vi har länge velat ha en miljonprogramslägenhet, så när bostadsmässan planerades erbjöd Svenska bostäder oss den här lägenheten. Sedan annonserade vi efter den familjen som bodde här först.
Stadsmuseet gjorde intervjuer med familjen Artursson, samt fick se bilder på hur deras hem såg ut 1969. Därefter påbörjades arbetet med att hitta tidsenliga möbler och inredningsdetaljer. Några har museet fått från Arturssons. Andra har de fått ersätta med liknande tidsenliga saker.
- De vanligaste sakerna är de som är svårast att hitta. Som den där kända affischen med den gråtande pojken.
Mamma Artursson är nu också med och ställer i ordning lägenheten, för att få den rätta känslan på museet.
- Hon inreder i sin familjs anda. För vi ville inte göra något allmänt och generellt för då blir det för allmänt, säger Piamaria Hallberg.
Stockholms Stadsmuseum har sedan tidigare tre museilägenheter i Stockholms innerstad; en från 1880-talet, en från 1920-talet och en från 1937. Piamaria Hallberg tror att besökarna är desamma i alla museilägenheterna - alla som är intresserade av att se hur det såg ut förr.
- Sedan kommer vi att samarbeta med dem i området, som skola och stadsförvaltning. Jag tänker mig att grannarna kommer att bli en stor del av vår publik.
Tensta har ett rykte som problemförort. Har det någon betydelse?
- Jag hoppas att de som aldrig varit i Tensta förut kommer hit och ser hur väldigt fint det är här. Problem finns överallt.
Museilägenhet i Tensta
Kämpingebacken 13 i Tensta är en del av Tage Erlanders löfte; en miljon bostäder skulle byggas inom tio år, då det fanns stort behov av lägenheter med hög standard. Löftet hölls och miljonprogramslägenheterna var ett faktum.
Museilägenheten har öppet under hela bomässan Tensta Bo06, mellan den 17-27 augusti. I höst kommer det vara öppet under några helger, i övrigt går det att boka tid för gruppvisningar.
Museilägenheten har öppet under hela bomässan Tensta Bo06, mellan den 17-27 augusti. I höst kommer det vara öppet under några helger, i övrigt går det att boka tid för gruppvisningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!