"Lägg inte ner värnet i Edsbruk"

- Lägg inte ner räddningsvärnet i Edsbruk, säger Leif Sörensson, en av de frivilliga som ställer upp när det krävs en insats. Besparingen är bara 65 000 kronor per år, lika mycket som en tjänsteman kostar i månaden.

Lägg inte ner. Leif Sörensson i Edsbruks räddningsvärn är kritisk till hur saken framställs i räddningsutskottets handlingar. Det är luddigt skrivet och kan lätt feltolkas, anser han. FOTO: HANS BRANDIN

Lägg inte ner. Leif Sörensson i Edsbruks räddningsvärn är kritisk till hur saken framställs i räddningsutskottets handlingar. Det är luddigt skrivet och kan lätt feltolkas, anser han. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-11-10 00:25
Leif Sörensson är kritisk till hur saken framställs i räddningsutskottets handlingar.
- Där ser det ut som om vår brandbil är oduglig och måste ersättas, säger Leif Sörensson. Så är det inte. Bilen är visserligen gammal, men den fungerar utmärkt och används bara vid de cirka 15 utryckningar vi gör per år samt vid våra övningar. Istället är det så att den kräver C-körkort och om vi inte lyckas rekrytera nya medlemmar till värnet med C-körkort måste bilen bytas mot en som får framföras med B-kort.
- Sökarna måste inte heller bytas av tekniska skäl. De fungerar bra och dessutom kommer det att bli en uppsjö av sökare som blir överflödiga från deltidskårerna, så reservapparater lär det inte bli brist på.

När deltidsbrandkåren lades ner i Edsbruk valde några att fortsätta på frivillig basis. De bildade ett räddningsvärn. Men ombildningen från deltidsbrandkår till räddningsvärn skedde inte frivilligt på något vis. Protesterna var många och högljudda, men klingade för döva öron.
- Vi är åtta stycken som helt frivilligt inställer oss när det händer en olycka eller en brand, säger Leif Sörensson. Vi har inget anställningsförhållande till kommunen. Vi får ingen ersättning för att vi finns till hands, ingen ersättning för resor till och från stationen. Ersättning utgår bara från den stund då vi rycker ut och tills vi kommer hem till stationen. Dessutom får vi ersättning för 16 timmars övning varje år.
- Samhällsnyttan överstiger med råge de pengar som vi kostar. Vi är snabbt på plats och minuter är hårdvaluta vid olyckor.

- Nu bakas vi ihop med Loftahammar där det är svårt att få fram deltidsbrandmän. Därför vill man köpa in en snabb bil som jourhavande befäl i Gamleby ska ha med sig dygnet runt för att spara minuter. Att man vill värna om säkerheten i Loftahammar genom att skaffa en sådan bil till Gamleby förstår jag, men jag förstår inte "besparingen" i Edsbruk, säger Leif Sörensson.
Leif Sörensson vecklar ut kartan och pekar:
- Titta bara hur det ser ut på kartan. Om räddningsvärnet i Edsbruk försvinner blir det en fruktansvärt stor vit fläck utan insatspersonal. Det kommer absolut att ta längre tid för insats och längre tid betyder mycket vid en olycka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om