Skatteinkomsterna blir tio miljoner högre än förväntat, men den stora förstärkningen kommer från AFA Försäkringar som hanterar kommunens avtalsförsäkringar.
Efter att de hårdare sjuklönereglerna infördes så sjönk kostnaderna för sjukskrivningar kraftigt. Det betyder att AFA i efterhand har kommit fram till att Västerviks kommun och en rad andra arbetsgivare betalade in för höga premier under 2007 och 2008.
Det är inga småpengar det rör sig om. Västervik har fått tillbaka 36,9 miljoner kronor.
Den stora frågan har varit om Västerviks kommun får tillgodoräkna sig återbetalningen i det ekonomiska resultatet.
Enligt lagen om balanskrav så får kostnaderna för kommunernas verksamhet inte vara större än skatteintäkterna, statsbidrag och kommunala avgifter. Stora engångsinkomster får inte räknas in.
Ekonomerna i Västerviks kommun har tvekat inför om det här var en engångsinkomst. I materialet som låg framme till kommunstyrelsen sades det först att man inte fick räkna med pengarna. Sedan har man tänkt om.
- Pengarna har en klar anknytning till verksamheten, säger ekonomichefen Anders Björlin.
De positiva nyheterna gör att det som annars skulle ha blivit ett underskott över 30 miljoner istället blir ett överskott på 16,4 miljoner kronor.
Samtidigt är det oroväckande att nämnderna gör underskott, men här låter Anders Björlin förtröstansfull.
- Inför hösten har det satts in sparåtgärder. Nämnderna ser ut att komma ner till rätt nivå inför 2013. Underskotten är en eftersläpning från våren.
I våras var kommunens belåning i fokus. Under 2010 och 2011 steg kommunkoncernens belåning kraftigt, från att under många år haft en nettolåneskuld runt en miljard kronor så steg den på två år från 1,1 miljarder till 1,6 miljarder.
Det berodde dels på att man gjorde stora investeringar, men också att kommunen på grund av underskotten fick låna pengar för att klara av den dagliga driften.
I år har skulden fortsatt att öka, nu är den 1,7 miljarder kronor. Skillnaden är att det är de kommunala bolagen som står för ökningen.
Framförallt kommer den av den stora investeringen som görs i värmeverket i Västervik.
- Vi lånar inte till det dagliga brödet längre, försäkrar Tomas Kronståhl (S), 2:e vice ordförande.