"Lagstiftning runt mutor bör ändras"
Är det okej för en anställd inom privat eller offentlig sektor att låta sig bjudas på lunch eller ta emot en musikalbiljett av en leverantör? Svaret är att ingen riktigt vet. Dagens lagstiftning beskriver inte vad en muta är, konstaterar Claes Beyer, ordförande för Institutet mot mutor.
Luddig lag. Sju anställda vid bilprovningen i Hedemora har dömts till böter för att ha tagit emot julgåvor i form av alkohol till ett värde mellan 330 och 460 kronor. Men lagen är alltför otydlig och ger dålig vägledning, anser Claes Beyer vid Institutet mot mutor. Foto: Jonas Borg
Foto:
Han anser att dagens lagtexter runt mutor är alldeles för diffust formulerade. Lagen säger exempelvis att man som anställd inte får ta emot en "otillbörlig belöning". Men var gränsen går för en muta är oklart.
- Det finns exempelvis inte några beloppsgränser i lagen. Problemet är att lagen ska omfatta alla från anställda inom näringslivet till domare och kommunala tjänstemän. Men bara inom den kommunala sektorn finns det ju stora skillnader inom förvaltningarna, fortsätter Claes Beyer.
Han menar att de rättsfall som finns inte gör lagens grå zoner tydligare.
- Dessa rättsfall handlar inte om några gränsfall, utan handlar om uppenbara brott.
Institutet mot mutor bildades för vägledning runt etik och mutbekämpning inom näringslivet. Men allt fler offentligt anställda vänder sig nu till institutet för att få reda på vilka regler som gäller. Men med en otydlig lag blir svaren därefter.
- Folk som vill göra rätt för sig får ingen vägledning.
Den nystartade riksenheten för korruption har bidragit till att öka uppmärksamheten runt mutor, tror Claes Beyer. I maj hade 50 personer inom statlig eller kommunal förvaltning delgivits misstanke om mutbrott.
- I dag tror jag att det finns en ökad medvetenhet om mutor bland anställda inom den offentliga sektorn. Jag tror att det även beror på bättre information.
De grupper som främst kan utsättas för mutförsök är inköpare eller personer som hanterar anbud från olika leverantörer. Särskilt upphandlare inom byggbranschen bör vara på sin vakt, menar Claes Beyer.
- De klokaste människorna tar inte emot något alls, och i tveksamma fall bör man alltid tala med sin chef.
Vill anställda vara på den säkra sidan bör de tacka nej till erbjudanden om exempelvis nöjesresor och fiskeäventyr.
- Går det över obetydliga belopp är man i farozonen.
Lagstiftning från 1 juli 2004
20 kapitlet, 2 §: Arbetstagare som, för sig själv eller för annan, tar emot, låter åt sig utlova eller begär muta eller annan otillbörlig belöning för sin tjänsteutövning, döms för mutbrott till böter eller fängelse i högst två år. Detsamma skall gälla, om arbetstagaren begått gärningen innan han erhöll anställningen eller efter det han slutat densamma. Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst sex år.
Vad i första stycket sägs om arbetstagare skall också tillämpas på ledamot av styrelse, verk, nämnd, kommitté eller annan sådan myndighet som hör till staten eller till kommun, landsting, kommunalförbund eller allmän försäkringskassa.
Källa: Brottsbalken
Vad i första stycket sägs om arbetstagare skall också tillämpas på ledamot av styrelse, verk, nämnd, kommitté eller annan sådan myndighet som hör till staten eller till kommun, landsting, kommunalförbund eller allmän försäkringskassa.
Källa: Brottsbalken
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!