Lågt valdeltagande bäddar för SD

Skillnaderna mellan partierna i Västerviks församling är små och röstdeltagandet riskerar att bli lågt. Det bäddar för småpartier som Sverigedemokaterna.

Valdeltagandet var 12 procent i kyrkovalet 2005. Mycket tyder på att det blir lika låga siffror i år.Foto:Anders Steiner

Valdeltagandet var 12 procent i kyrkovalet 2005. Mycket tyder på att det blir lika låga siffror i år.Foto:Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2009-09-16 18:02
Anders Björkman misströstade. Han hade dukat upp med valsedlar. Stora torget var fullt av folk.  Men bara ett fåtal personer kom fram och ville prata om kyrkovalet. - Och de undrade vad det var för val. Då känns det lite som ett misslyckande på så sätt att folk inte frågar mer. Folk vet inte ens om att det är val. Infon har inte kommit ut trots allt, säger Björkman (M). Samtidigt som Västerviks kyrkopolitiker önskar att fler intresserade sig för valet är det bara små skillnader som skiljer partierna åt. Och det lär inte öka intresset för valet. - Motsättningar ökar valdeltagandet, men här i Västerviks församling jobbar vi med att överbrygga blockgränserna. Det arbete vi ska göra fungerar inte om vi är osams. Vi får acceptera att det inte ökar valdeltagandet, men vi kan inte heller tvinga folk att rösta, säger Lennart Arfwidsson toppnamn från POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan). Kyrkopolitikerna i Västervik ser en risk med ett lågt valdeltagande. Det kan göra att små partier får mer påverkan än de annars skulle få. - Risken finns att liten grupp kan få större inflytande än den borde ha, säger Arfwidsson. Han tänker på Sverigedemokraterna. De kandiderar inte till Västerviks församling i år, men till Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet. Det är ett viktigt val för partiet då de tycker att kyrkan är en grundpelare i Svenska samhället. Och partiet ser sin chans när de övriga partierna tycker lika i många frågor. Därför har man skickat ut tidningar i hela kommunen med valsedlar i. - Vi är ju enda partiet vars åsikter bryter av mot de övriga. Vi är tillexempel emot att det ska vigas homosexuella par i kyrkan. Det hör inte hemma där, menar Benny Johansson (SD).
Så funkar det
På söndag den 20 september hålls kyrkoval. Då får Svenska kyrkans medlemmar rösta fram vilka de tycker ska styra kyrkan i fyra år framåt. Den som har rösträtt ska ha fått ett röstkort i brevlådan. Till skillnad från andra val kan även 16- och 17-åringar rösta. Valdeltagandet brukar vara lågt, 12 procent i senaste valet 2005. I riksdagsval brukar det vara cirka 80 procent och i EU-parlamentsvalet i juni var deltagandet 45 procent. Flera val äger rum samtidigt: val till kyrkomötet, val till stiftsfullmäktige, samfällighet och/eller kyrkofullmäktige/kyrkoråd. Viktigast anses kyrkomötesvalet vara, ett val av 251 ledamöter till Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Grupperna som ställer upp kallas nomineringsgrupper, inte partier, trots att flera av dem är knutna till riksdagspartierna. På landsbygden används samlingslistor då de inte kunnat samla ihop tillräckligt med personer till partilistor. Det går att personkryssa upp till tre kandidater i varje val.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om