Lågt valdeltagande bäddar för SD
Skillnaderna mellan partierna i Västerviks församling är små och röstdeltagandet riskerar att bli lågt. Det bäddar för småpartier som Sverigedemokaterna.
Valdeltagandet var 12 procent i kyrkovalet 2005. Mycket tyder på att det blir lika låga siffror i år.Foto:Anders Steiner
Foto: Anders Steiner
Så funkar det
På söndag den 20 september hålls kyrkoval. Då får Svenska kyrkans medlemmar rösta fram vilka de tycker ska styra kyrkan i fyra år framåt. Den som har rösträtt ska ha fått ett röstkort i brevlådan. Till skillnad från andra val kan även 16- och 17-åringar rösta. Valdeltagandet brukar vara lågt, 12 procent i senaste valet 2005. I riksdagsval brukar det vara cirka 80 procent och i EU-parlamentsvalet i juni var deltagandet 45 procent. Flera val äger rum samtidigt: val till kyrkomötet, val till stiftsfullmäktige, samfällighet och/eller kyrkofullmäktige/kyrkoråd. Viktigast anses kyrkomötesvalet vara, ett val av 251 ledamöter till Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Grupperna som ställer upp kallas nomineringsgrupper, inte partier, trots att flera av dem är knutna till riksdagspartierna. På landsbygden används samlingslistor då de inte kunnat samla ihop tillräckligt med personer till partilistor. Det går att personkryssa upp till tre kandidater i varje val.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!