LÀkare pÄ vÀg mot ny yrkesroll
Kurator Mari-Anne Granath ger rÄd om hur ST-lÀkarna Sophie Norenstedt och Mira Tholin kan bli bÀttre pÄ att prata med patienter.
Foto:
De ser stora fördelar med att tidigt utveckla kunskaper i patientbemötande. Det har resulterat i att de kÀnner sig tryggare i sin yrkesutövning.
? I början var jag mer fokuserad pÄ den medicinska rollen Àn pÄ kommunikationen. Men nu tÀnker jag pÄ bÄda delarna. Det handlar inte bara om att ta hand om en sjukdom, utan om att kunna se hela mÀnniskan, sÀger Sophie Norenstedt.
? Det Àr ibland svÄrt att veta hur jag som lÀkare ska klara alla olika situationer bra. Handledningen ger en vÀgledning i hur kan ska bemöta patienternas olika problem och dilemman, sÀger Mira Tholin.
Att lÀmna svÄra besked ingÄr i yrket, men att göra det pÄ ett bra sÀtt krÀver kunskaper. Vid en del samtal har ST-lÀkarna stöd av en sjuksköterska eller en kurator.
? Det nya Àr att det Àven finns ett tillfÀlle till Äterkoppling, dÀr vi tar upp hur lÀkaren kommunicerade och hur patienterna reagerade. Man kan ocksÄ ta upp hur man kan göra annorlunda nÀsta gÄng, berÀttar kurator Mari-Anne Granath som handleder ST-lÀkarna i kommunikation och patientbemötande.
Regelbundna utvÀrderingar visar att ST-lÀkarna blivit duktigare pÄ att förstÄ sin yrkesroll.
? Jag tycker att de blivit mycket bÀttre pÄ sjÀlvinsikt, och bÀttre kan se patienterna och deras behov. De har blivit bÀttre pÄ att frÄga sig sjÀlva vilka de Àr som yrkesmÀnniskor, fortsÀtter Mari-Anne Granath.
För Mira Tholin och Sophie Norenstedt Àr det vÀrdefullt att bli bedömda i sin yrkesutövning.
? Det ger mig vÀldigt mycket att fÄ feedback efter ett samtal. Det kan handla om hur jag tittar eller tar i patienten. Vi diskuterar ocksÄ vad man kan tÀnka pÄ att stÀlla för frÄgor i samband med olika reaktioner frÄn patienten, sÀger Sophie Norenstedt.
Framöver ska ST-lÀkarna gÄ en ledarskapsutbildning, bedriva egen forskning och tillÀgna sig nya vetenskapliga rön. Det stÀlls höga krav pÄ den moderna lÀkarrollen samtidigt som tidsbrist Àr ett Äterkommande inslag under arbetsdagen. Men patienternas behov av information kan inte prioriteras bort.
? Jag tror att tar man sig tid med patienterna ett par extra minuter, sÄ fÄr man igen det sedan. à terkommande frÄgor tar mycket tid och energi, sÀger Mira Tholin.
? Det Àr tidspressat, sÀrskilt i akutsituationerna. Men man fÄr försöka att lösa det pÄ olika sÀtt. Ibland kan man vÀnta med att lÀmna besked till ett tillfÀlle nÀr man kan prata i lugn och ro, sÀger Sophie Norenstedt.
Kirurgkliniken har under flera Är Àven arbetat med en bemötandegrupp, dÀr personal frÄn flera kliniker regelbundet samlas för att diskutera incidentrapporter och kritik frÄn patienterna.
? DÀrefter sker en Äterkoppling pÄ avdelningarna, sÄ att man hela tiden hÄller diskussion om bemötande levande. Man diskuterar vad som gick fel, och hur vi kan handla nÀsta gÄng. Samverkan mellan personalgrupper blir inte minst viktigt i spartider, sÀger Mari-Anne Granath.
SÄ jobbar vi med nyheter LÀs mer hÀr!