Läkare ska bli bättre
Ny modell för utbildning av ST-läkare ska lära dem att bemöta patienterna.
Kenth Johansson.
Foto:
Kenth Johansson, verksamhetschef på kirurgkliniken i Västervik, har på Socialstyrelsens uppdrag deltagit i arbetet med att ta fram en ny utbildningsmodell för ST-läkare.
? Genom ett samarbete mellan fem specialistföreningar har vi utarbetat en modell för målbeskrivning av utbildningen, säger Kenth Johansson som i samarbetet representerat Svensk kirurgisk förening.
Läkarnas utbildning i kommunikationsförmåga, ledarskap, vetenskaplig utbildning och kvalitetsarbete ska få en fastare struktur.
? Tidigare har specialistutbildningens fokus varit på medicinska kunskaper, och andra viktiga delar har blivit bortglömda. Nu vill Socialstyrelsen bland annat öka den kommunikativa kompetensen.
Ett tecken på att utbildningen måste förändras är den ökade mängden klagomål som strömmar in till landets sjukhus. Förr gjorde patienterna som doktorn sa och få ifrågasatte behandlingen. I dag är patienterna mer pålästa och kräver information runt fördelar, risker och klinikens resultat vid olika behandlingar. Detta kräver att läkaren är tränad i att samtala, inte minst vid stressade situationer.
? Vi har en ny generation med patienter som kräver en förtroendefull relation. För läkare kan det vara svårt att på några få minuter klara att svara på frågor eller ge svåra besked.
I riktlinjerna för den nya modellen slås fast att alla ST-läkare ska bli aktivare när det gäller kvalitetsarbete, kunskaper i vetenskapligt tänkande och hur man kritiskt värderar nya metoder.
Tidigare har ST-utbildningen varit tidsbestämd. När utbildningen reformeras är det kunskapsnivån som avgör utbildningstiden.
? Utbildningen blir nu målstyrd. Det innebär att utbildningen troligen kommer att ta längre tid, men man blir en bättre läkare, säger Kenth Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!