"Läkarna sjukskriver slentrianmässigt"

- Med 30 års erfarenhet som sjuksköterska är det i första hand engagemanget för patienten som gör att jag vill korta ned dagens på tok för långa sjukskrivningstider.
- Kan staten dessutom, som en effekt av detta, spara in miljarder så är det givetvis inte fel.

Bra samarbete. Inom Arbetsgivarringen samarbetar företag med bland annat rehabilitering och förebyggande av långtidssjukskrivningar. Vi har nått mycket goda resultat, berättade Oscar Klein för socialförsäkringsministern.

Bra samarbete. Inom Arbetsgivarringen samarbetar företag med bland annat rehabilitering och förebyggande av långtidssjukskrivningar. Vi har nått mycket goda resultat, berättade Oscar Klein för socialförsäkringsministern.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-08-23 00:25
Det säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m) som på onsdagen var i Västervik.
Ministern besökte på förmiddagen Arbetsgivarringen, där Oscar Klein tog emot. Besöket ägde rum i Städcentralens lokaler på Kolonivägen. Städföretaget i Västervik är Arbetsgivarringens största kund.

Det så kallade ohälsotalet i Sverige är i dag 39,1 dagar. Försäkringskassans mål är att ohälsotalet ska uppgå till högst 37 vid slutet av 2008.
- För Västerviks kommun innebär det att 24 personer färre ska vara långtidssjukskrivna och 110 färre ska ha sjuk- och aktivitetsersättning i slutet av 2008.
- Med kraftfulla åtgärder som vidtas i höstbudgeten ska vi uppnå detta, säger Cristina Husmark Pehrsson.
Socialförsäkringsministern har varit i blåsväder den senaste tiden. Många i sverige är sjukskrivna under på tok för lång tid, menar hon. Enligt socialstyrelsens nya riktlinjer ska den som gått in i väggen helst inte sjukskrivas en enda dag.

- Det blir ofta passiva sjukskrivningar med för mycket väntan. Man väntar på en tid för nästa läkarbesök, väntar för att få svar på prover, väntar på att träffa folk på försäkringskassan som i dag jobbar med sju olika steg.
- Månaderna går snabbt och det blir allt svårare för en sjukskriven att återkomma till jobbet.
Sjukskriver läkarna folk slentrianmässigt?
- Ja. I många fall påverkas de av vad patienterna själva önskar.

Socialstyrelsens nya anvisningar till läkarkåren om kortare sjukskrivningstider har mött massiv kritik från medicinska experter, patienter och oppositionen.
Inte minst när det gäller utmattningssyndrom, när människor gått i väggen. De skulle helst inte sjukskrivas en enda dag.
- Det var bara ett arbetsmaterial som släpptes. Man ville få en första reaktion från läkare och patienter.
I en intervju sa du att det räckte med att få hjälp att sova i tre dygn när du själv hade "en släng av utbrändhet" för tio år sedan och mådde dåligt. Menar du på fullt allvar att diagnosen utmattningssyndrom skulle kunna botas på tre dagar?
- Det var bra just för mig att jag inte sjukskrevs. En läkare ingrep snabbt. Han sade att "nu ska du få samma behandling som soldaterna i frontlinjen". Han gav mig sedan medicin som hjälpte mig att sova i tre dygn. Sedan började jag jobba igen.
Du talar ofta om vikten av att ingripa i tid, innan en person blir långtidssjukskriven. Är arbetsgivaren i dag dålig på att uppfatta sådana signaler och dessutom på att hjälpa anställda att komma tillbaka?
- Det brister på många håll, det går inte att peka ut en enda part. Dessutom finns det personliga ansvaret. Den som mår dåligt kanske själv borde fundera över om han/hon ska titta sig efter ett helt annat jobb.
- Sjukdomen kanske inte är orsakad av arbetet. Om brevbäraren får en infarkt när han kör postbilen behöver ju inte det bero på stress i arbetet. Hur vet vi att infarkten inte lika gärna kan bero på fel kost, arvsanlag eller problem hemma?

Cristina Husmark Pehrsson vill att företagshälsovården ska ta över många av dagens sjukskrivningar.
- De borde vara navet i kontakterna mellan arbetsplats, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och den anställde. I dag saknar företagshälsovården muskler att agera i tid.

Under onsdagseftermiddagen besökte ministern försäkringskassan i Västervik, där man bland annat tillsammans med kommunalrådet Harald Hjalmarsson diskuterade olika samverkansfrågor och rehabiliteringsfrågor.
- Många i Kalmar län är i dag felaktigt sjukpensionerade eller långtidssjukskrivna trots att de har arbetsförmåga, säger Cristina Husmark Pehrsson.
Ohälsotalet ska sjunka
Det så kallade ohälsotalet beräknas genom att det totala antalet dagar med sjukpenning, arbetsskadesjukpenning, rehabiliteringspenning samt dagar med aktivitets- och sjukersättning divideras med befolkningen 16-64 år.
Ohälsotalet i Sverige är i dag 39,1 dagar. Försäkringskassans mål är att det ska vara max 37 dagar vid slutet av 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om