Inatt gick planet till Thailand. En solsemester markerar starten som livet som pensionär, och slutpunkten på ett långt yrkesliv i restaurangbranschen för Pia Åhman Hallin.
En karriär som började i tioårsåldern.
- Pappa drev Åhmans gatukök. Mamma kokade potatismos hemma i lägenheten på Johannesbergsvägen, och så fick jag springa med grytan till pappa. Det var tungt!
De flesta Västervikare förknippar henne med Kafé Piren, som så småningom skulle bli Harrys.
- Vi startade "någon gång" på 70-talet. Runt Fiskaretorget såg det inte alls ut som i dag. Vi var ett kafé, det fanns ett gatukök, och restaurangerna Roma och Gondola.
Sedan dess har det fyllt på med krogar, och enligt Pia Åhman Hallin är konkurrensen betydligt hårdare i dag.
1999 tog Pia Åhman Hallin beslutet att Piren skulle gå med i kedjan Harrys. Motiveringen till att det blev just Harrys kan låta oväntad. Pia gick i funderingar om hur man skulle kunna förnya Piren, och inredningen. Hon var inne på att det skulle finnas kristallkronor, när hon åkte iväg på en mässa:
- Bland utställarna fanns Harrys, deras kristallkronor fångade mitt intresse.
Hon kom fram till att hon gillade den framväxande kedjans övriga koncept och skrev kontrakt.
De senaste 15 åren har Krogsverige förändrats. I allt fler städer har kroglivet börjat domineras av några kedjor som Harrys, O´Learys och Bishop Arms. Tråkigt tycker en del, naturligt tycker Pia.
- Folk tycker om att veta vad de får. Man säger att man inte vill äta på McDonalds när man åker till Österrike, men när man väl är där så äter man på McDonalds.
I efterhand tycker hon att bytet till Harrys var ett klokt beslut.
Var restaurangbranschen självklar för dig, eller har du någon gång funderat på något annat yrke?
- En gång i tiden var det meningen att jag skulle ha blivit trafikpedagog, men så halkade jag in på det här.
Hon tvekar inte när hon får frågan vad som varit bäst med jobbet.
- Alla möten med människor. Jag vill tacka mina gäster. Det är tack vare dem som jag tyckt om det här jobbet.
Den förste januari lämnade hon formellt över krogen till de nya ägarna, och den första februari går hon i pension. Det är inga främlingar för henne som tar över rörelsen. Ägare är en konstellation av kökschefen sedan 2000, Magnus Svensson, hennes bror Jan Åhman, svägerskan Linda Åhman och dottern Violetta Hallin.
Vad ska du göra som pensionär?
- Inte en aning, säger hon utan att låta särskilt bekymrad, men lägger till:
- Jag hoppas att jag får jobba extra här i sommar.