När barn- och utbildningsnämnden behöver minska sin budget med närmare 25 miljoner kronor har gamla nedläggningsförslag fått ny aktualitet.
De flesta enheterna var i riskzonen redan förra året då politikerna tog beslut om att lägga ner skolor i Lofta, Blankaholm, Almvik och Totebo. Den gången sparade man barnomsorgen på alla orterna, utom Lofta.
Den här gången kan både skola och barnomsorg läggas ner på ett antal orter: I Ukna och Odensvi föreslås både skola och barnomsorg läggas ner. Blankaholm, Almvik och Totebo skulle förlora sina förskolor. I Loftahammar och Blackstad föreslås skolnedläggningar.
Barn- och utbildningschefen Kjell Fernandi konstaterar att tjänstemännen lade fram de här åtgärderna redan för ett år sedan. Den gången sade politikerna nej till de flesta nedläggningarna.
- Nu står vi inför ett tufft år 2012, och vad vi kan se kommer det att bli svajigt även 2013 och 2014. Därför behöver vi ta beslut som ger långsiktig effekt.
I budgetunderlaget räknar förvaltningen med att spara 2,5 miljoner på nedläggningarna under 2012. Kommande år kommer besparingarna att bli större.
- Eventuella nedläggningar ger effekt först under andra halvåret. Vi har dessutom räknat lågt, eftersom det kan tillkomma kostnader vid nedläggningarna. Förskolor i närliggande orter kanske inte har tillräckligt med platser, utan vi får komplettera med en dagbarnvårdare, säger Kjell Fernandi.
Enligt honom handlar förslaget inte bara om att spara pengar. Under de kommande åren står de mindre skolorna inför stora utmaningar när utökade krav på behörighet och lärarlegitimation införs.
- En lärare måste ha behörighet både för rätt årskurs och för ämnet för att få sätta betyg. På en liten skola med två-tre lärare kommer det att bli ett jätteproblem att klara av så att det finns behörighet i alla ämnen. Det är inte säkert att föräldrarna accepterar att en del av lärarna är obehöriga, säger Kjell Fernandi.
I början av veckan fattade kommunstyrelsen beslutet att minska barn- och utbildningsnämndens budget med 8,8 miljoner kronor. Enligt kontorets ekonomer är det verkliga sparbetinget större än. Sjunkande elevtal i skolan, dyrare lokaler och fler barn i barnomsorgen pressar förvaltningens ekonomi. Totalt beräknar tjänstemännen med att budgeten måste minskas med 24,9 miljoner kronor. Barn- och utbildningsnämndens totala budget ligger på ungefär 680 miljoner kronor.