Landstinget prisat för måltiden

Landstinget i Kalmar län har fått diplom för sitt arbete med måltidsupplevelsen på länets sjukhus. Ett målmedvetet och långsiktigt arbete har gett resultat.

Diplom. Utöver förra årets utmärkelse Sveriges bästa sjukhusmat har landstingen nu fått ta emot diplom för sitt matarbete.

Diplom. Utöver förra årets utmärkelse Sveriges bästa sjukhusmat har landstingen nu fått ta emot diplom för sitt matarbete.

Foto: Andreas Johansson

Västervik2017-09-12 18:00

Systemet med bland annat måltidsvärdar på sjukhusen i Kalmar län verkar ha gett önskat resultat. Under början av 2014 utbildades ett tjugotal måltidsvärdar i Västervik för att kunna ta över måltidsupplevelsen från de undersköterskor som tidigare serverat uppvärmd bricklunch till samtliga inlagda patienter. Ett par år tidigare hade man startat i Kalmar. Satsningen gick under namnet "Sveriges bästa sjukhusmat" och blev en slags självuppfyllande profetia. Ett par gånger sedan dess, 2014 och 2016, har landstinget i Kalmar län vunnit den utmärkelsen.

I Kalmar och Oskarshamn tillagas maten på sjukhuset, något som också kan se dagens ljus i Västervik. I dag får man varm mat från centralköket i Gertrudsvik.

Nu har landstinget fått ytterligare erkännande. Denna gång i form av diplom från Smålands och Ölands gastronomiska akademi. I kategorin "Den offentliga maten" tilldelades kostorganisationen diplom för sitt arbete (se faktaruta).

Det glädjer bland annat Anna Lejonqvist, som är kostchef på Västerviks sjukhus och Lena Svensson. Hon arbetar som en av de 22 måltidsvärdarna som finns på sjukhuset, och hon trivs med sitt jobb. Värdarna är knutna till avdelningar och serverar mat i avdelningarnas matsalar.

– Det handlar inte bara om maten, det är viktigt att komma ihåg det. Det är hela måltidsupplevelsen som är viktig för oss, säger Anna Lejonqvist.

Lena Svensson berättar att maten i dag kommer i kantiner. Det blir en buffé där man som patient kan välja vilket protein, exempelvis fisk eller kött, och vilken kolhydrat man vill bli serverad. Tillsammans med det vegetariska alternativet, blir det tre rätter att välja på, två gånger om dagen.

– Och så får man mellanmål. Ibland i form av en smoothie eller fruktsallad. Vi kan också individanpassa maten. Om en patient behöver exempelvis mer fett kan jag enkelt lägga till det.

– Jag försöker också lära mig patienternas namn när de ligger inne, man märker att det uppskattas.

– Det doftar mat, vi lägger upp det snyggt och man blir serverad av en trevlig Lena exempelvis. Det bidrar till tillfrisknandet, säger Anna Lejonqvist.

Hon säger också att man ser att patienterna äter mer mat, och att man lyckats korta vårdtiderna.

– Kosten spelar helt klart en stor roll i det.

– Det är det som känns bra också. Vi ser, märker och får höra att vi gör skillnad för patienterna. Då blir man stolt, säger Lena Svensson.

Därför belönas landstinget:

"För sitt gedigna arbete med att göra måltiderna mer lustfyllda för patienterna på sjukhusen i Kalmar län. Höjd måltidskvalitet och utbildning av personalen har resulterat i nöjda matgäster."

Källa: Smålands och Ölands gastronomiska akademi

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om