Landstingsoppositionen vill halvera väntetid för operation

- Vi har försökt lägga förslag som fokuserar på att göra vården mer tillgänglig och att möta mer av de vårdbehov som finns i länet och som vi inte klarar av på ett bra sätt i dag.

Västervik2007-05-29 00:25
Det sa Christer Jonsson (c), vice ordförande i landstingsstyrelsen, när på måndagen landstingets borgerliga allians på sjukhuset i Västervik presenterade sin alternativbudget till Landstingsplan 2008-2010.
Av 33 yrkanden på förändringar och förbättringar av majoritetens förslag är det fyra förslag som alliansen - m, c, kd och fp, - vill lyfta fram extra.
- Vi vill förbättra vårdgarantin och lägga den på 0 dagar för att få kontakt, max 5 dagar för att komma till primärvården, max 45 dagar för att få en första kontakt med den specialiserade vården och max 45 dagar för att därefter få sin behandling/operation, säger Christer Jonsson (c).

- Även majoriteten vill förkorta väntetiderna, men deras förslag är tyvärr bara en halvmesyr, säger Anders Andersson (kd).
- Man måste ju korta väntetiden även för att få en operation utförd, efter beslut av specialist. När man väl fått veta att höftleden eller gråstarren ska opereras måste det gå snabbt. Där föreslår vi högst 45 dagar i stället för majoritetens 90 dagar.

Anders Andersson ger majoriteten på ett litet tips inför landstingsstyrelsens sammanträde i Kalmar på onsdag:
- Ett enkelt sätt att slippa halvmesyren är att de helt enkelt ansluter sig till vårt förslag.
Den andra viktiga fråga alliansen vill lyfta är att man ser att vården inte möter de ungas ohälsa inom psykiatrin på ett bra sätt.
- Där vill vi skjuta till mer pengar för en utveckling mot vad som kallas Unga vuxna samt en ätstörningsverksamhet i Västervik. Vi anvisar pengar för att man ska kunna bygga upp en sådan och få en mer samlad verksamhet i Västervik, säger Malin Petersson (m).

Satsningen möjliggörs genom statliga anslag samt genom omfördelning av medel inom landstingets ansvarsområde. Alliansen föreslår att landstinget av egna medel anslår 1 miljon kronor till ätstörningsenheter i Västervik och Kalmar samt 2 miljoner kronor på satsningen av Unga vuxna, det vill säga patienter som hamnat mitt emellan barn-och vuxenpsykiatrin.

- Det tredje vi lyfter är frågan om Trygghet för kvinnor och barn i utsatta miljöer, säger Christer Jonsson.
Två speciella projekt har arbetats fram - Vingen i södra länsdelen och Spirea i norra länet.
- Spirea är en samverkan mellan landsting och kommuner och handlar om att ge skydd och hjälp till kvinnor och barn i utsatta miljöer. Vi anvisar en halv miljon kronor för att vi ska kunna starta Spirea i norra Kalmar län, säger Anders Andersson (kd).

Det fjärde förslaget den borgerliga oppositionen nu lyfter är en "äldreakut" för de svårast sjuka äldre.
- De svårt sjuka äldre hamnar i dag i kläm mellan olika verksamheter i sjukhusen. En äldreakut blir ett sammanhållet arbetssätt och vårdprogram för våra multisjuka äldre, säger Christer Jonsson.
En revisionsrapport har nyligen visat att landstinget inte ger medborgare med en komplex sjukdomsbild en tillräckligt bra och värdig vård.
- En speciell äldreakut vid respektive sjukhus gör att vi tar hand om de äldre bättre, ger dem större trygghet och tryggar ett bättre samband med den kommunala hemsjukvården, säger Lars Hamrin (fp).
Hamrin betonar att specialisterna ska komma till den avdelning där de multisjuka äldre ligger, inte tvärtom.
- Äldreakuten handlar mest om att omorganisera och behöver inte kosta något extra. I dag vårdas de äldre på akuten alldeles för länge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om