Länets hamnar utreds

Det har redan tidigare sagts att länets hamnar borde samarbeta mer. Det har visat sig vara lättare sagt än gjort.
Nu görs ett nytt försök. En första förstudie har gjorts av regionförbundet.

Västervik2005-06-14 00:25
Trafiken ökar på Östersjön, men för den skull är det inte säkert att hamnarna längs med Smålandskusten går en gyllene framtid till mötes - trots det fina läget.
De fem kustkommunerna i Kalmar län verkar vara oroliga för att expansionen ska gå Kalmar län förbi. I en statlig utredning pekas tre områden ut som prioriterade i framtiden - Västsverige, Skåne och Mellersta Ostkusten. I det sistnämnda begreppet ingår Norrköping, Oxelösund och Stockholm.

Därför talas det än en gång om samarbete mellan kustkommunerna i Kalmar län
Konsultföretaget Infraplan har gjort en förstudie.
I den hävdas det att Kalmar län hittills inte lyckats dra nytta av sitt läge vid Östersjön.
- Flödesutvecklingen tycks gå via andra hamnar som hunnit längre i utvecklingen av de nya marknaderna.

Enligt konsultföretaget finns det flera skäl för de små Smålandshamnarna att börja samarbeta. Fortsätter man att driva hamnarna som i dag kommer konkurrenskraften successivt att försvagas i takt med att storhamnarna längre söderut och kring Norrköping och Stockholm blir effektivare.
Skulle hamnarna stagnera är det inte bara själva hamnverksamheten som drabbas enligt regionförbundets ordförande Anders Åkesson (c):
- Bränslet i det här arbetet är att vi behöver hamnarna för att motivera statsmakterna att satsa på den övriga infrastrukturen som vägar och järnvägar. Omvänt kan vi hamna i en ond spiral där hamnarna förlorar konkurrenskraft för att det inte satsats på den övriga infrastrukturen.

Det är inte första gången som det talas om samarbete mellan hamnkommunerna i länet. Vad säger att det inte spricker den här gången också?
- Det faktum att det är de fem kommunerna som tagit initiativet till utredningen. Ska det bli någon överenskommelse behövs det tillit mellan kommunerna, och det har det funnits hittills i det här arbetet, svarar Anders Åkesson.
Den 27 juni ska konsultföretaget och de berörda kommunerna träffas. Då ska förstudien gås igenom och man ska diskutera hur man ska gå vidare.
I förstudien konstateras det att det inte är enkelt att hitta bra sätt att nischa de olika hamnarna.
- Skulle importen av massaved och timmerråvaror flyttas till Västervik från Kalmar finns det en risk att kunder i Växjö istället väljer Karlskrona. Läggs oljeverksamheten i Västervik ner går flödena kanske till Norrköping istället för till Oskarshamn eller Kalmar.
Hamnarna i Kalmar län
VÄSTERVIK
Den näst minsta hamnen till godsvolymen räknat, 175 000 ton. Ägs av kommunen, drivs av privata VLI på entreprenad. Det dominerande godsslaget är massavedråvara från Baltikum som ska vidare till Värmland och Mellansverige. Till styrkorna räknas att hamnen är bra på järnvägstransporter. Oljetransporterna har ökat på senare år. Det betyder högre krav på vägstandarden.

OSKARSHAMN
Tredje största hamnen räknat i godsvolym, 672 000 ton. Både ägs och drivs av kommunen. Den djupaste av länets hamnar. Bred verksamhet med trävarutransporter som bas, här finns även färjetrafik till Gotland. En fördel är den stora personalberedskapen, 53 personer.

MÖNSTERÅS
Ägs och drivs av skogsjätten Södra. Den största hamnen räknat i hanterat gods, 1 542 ton. Försörjer Södras sågverk och massabruk.

KALMAR
Den största allmänna hamnen i länet, 857 000 ton. Hanterar främst petroleum-, skogs- och jordbruksprodukter.

BERGKVARA
Länets minsta hamn, 78 000 ton. Lever till sto r del på import av timmer från Ryssland. Kunderna är sågverk i närområdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om