Länets riksdagsledamöter välkomnar ökad insyn

Riksdagsledamöter från Kalmar län välkomnar riksdagsstyrelsens beslut om en obligatorisk redovisning av ledamöternas aktieinnehav, sidoinkomster och andra uppdrag.

Håkan Juholt (s)
Värdepapper: Aktier (värde under gränsen för redovisningsplikt).
Andra anmälda uppdrag eller sidoinkomster: Några ideella styrelser som exempelvis ABF.

Håkan Juholt (s) Värdepapper: Aktier (värde under gränsen för redovisningsplikt). Andra anmälda uppdrag eller sidoinkomster: Några ideella styrelser som exempelvis ABF.

Foto:

Västervik2007-04-23 00:25
Beslutet innebär att det tidigare frivilliga registret över riksdagsledamöternas ekonomiska tillgångar och intressen nu blir obligatoriskt.
- Jättebra, sådant ska vara öppet för medborgarna. Det är bra att det framgår så att man inte har några dolda förehavanden. Carl Bildt är ett exempel på att ekonomiska intressen måste komma fram, säger Désirée Liljevall (s).
- Det är bra att redovisa vilka intressen och engagemang man har. Det gör att ingen kan bli misstänkliggjord. Men jag förutsätter att ingen ledamot kommer att lida av de uppgifter som står i registret, säger Krister Örnfjäder från Västervik.
Kristdemokraten Chatrine Pålsson har inget emot den ekonomiska redovisningen, men ställer sig något tveksam till behovet av ett särskilt register.
- Det känns lite överarbetat. Uppgifterna finns ju redan lite överallt. Inom kristdemokraterna finns det många som tycker att det är principiellt fel med registret, men jag har inget emot det. Det kan vara bra att förtydliga att man inte är jävig, säger hon.

Moderaternas riksdagsgrupp har tidigare velat bromsa en obligatorisk registrering av ekonomiska tillgångar, men ledamoten Eva Bengtsson Skogsberg (m) tycker att öppenhet är bra.
- Men registret är lite missvisande eftersom bara tillgångar ska redovisas. Skulder kan också leda till en jävsituation. Och om man hela tiden ska misstänkliggöra folk kan det bli en hämsko för personer med kapital att ställa upp i riksdagen, säger hon.
Anders Åkesson (c) välkomnar registret. Han tror att risken för jävsituationer inte är särskilt stor, men det kan finnas "intressekopplingar" som man bör vara medveten om.

- Det kan exempelvis finnas kopplingar om man är fackligt engagerad och samtidigt beslutar om arbetsmarknadsersättningar. Och skulle en politiker med aktier i vapenindustrin sitta i försvarsutskottet är det mycket tveksamt.
Alla riksdagsledamöter måste nu uppge aktieinnehav i svenska och utländska företag. De måste också redogöra för andelar i handelsbolag, avlönade anställningar, styrelseuppdrag och verksamhet vid sidan av riksdagsuppdraget. Anders Åkesson tror att riksdagledamöterna kommer att vara ärliga i sin redovisning.
- Motsatsen avslöjas alltid, och priset för oärlighet är för högt.
Men trots att öppenhet är själva syftet bakom de nya bestämmelserna, går det inte att nå informationen på riksdagens hemsida. Däremot kan man vända sig till kammarkansliet och begära ut registret.
- Tydligen måste man vara uppkopplad mot riksdagens interna system för att se registret. Det är klart att det borde finnas på riksdagens hemsida, det är ju inga hemligheter. Det här måste jag skriva en motion om, säger Krister Örnfjäder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om