Lång väg tillbaka till ett friskt Östersjön
Det har gjorts mycket bra under de senaste åren för att förbättra Östersjöns miljö, men det kommer att dröja innan vi ser effekterna.
Blir bättre. Trots återkommande miljölarm, lät flera talare hoppfulla om att havsmiljön i Östersjön kommer att bli bättre. Foto: Anders Liljegren
Foto:
Under dagen talade ett tiotal forskare och tjänstemän från miljövårdande myndigheter.
Tidigt på dagen visade Västerviks miljö- och byggnadschef Mariann Teurnell Söderlund upp ett klipp från en elva år gammal VT. På en bild fanns en av dagens talare, Lena Kautsky, forskare vid Stockholms Marina Centrum. Tidningsartikeln talade optimistiskt om krafttag för miljön.
Har det blivit bättre sedan dess?
- Ja, svarar Lena Kautsky.
Men hon konstaterar snabbt det kan vara svårt att se effekterna. Senast i somras hade vi ett stort larm om giftalger i Östersjön.
- Giftalgerna kom inte av synder vi begått under 2004 och 2005. Det ligger längre tillbaka än så i tiden.
Hon jämför miljöarbetet med skogsbruk. Den som sätter en trädplanta kan inte räkna med att skörda frukterna av arbetet under överskådlig tid.
När det gäller vissa problem för Östersjön, till exempel utfiskningen, talar Lena Kautsky om allmänningens förbannelse.
- Varför ska svenska fiskare hålla igen? Drar inte de upp fisken kommer det kanske en polack och gör det istället.
Lösningen heter internationella överenskommelser.
Att återställa Östersjön till det skick som havet var på 40- eller 50-talet tror Lena Kautsky överhuvudtaget inte går. Anledningen är att det bor så väldigt många fler människor runt havet, 90 miljoner, att belastningen kommer att vara högre.
Hennes recept för att åstadkomma fortsatta förbättringar är bistånd och insatser i de forna östländerna.
- I Sverige har vi redan genomfört de enkla insatser som finns för att minska övergödningen, men i öst är till exempel inte reningsverken så utbyggda.
En annan talar, Rita B. Jönsson, konstaterade att trots alla miljölarm om algblomning och utfiskning i Östersjön så finns det också skäl att se positivt på framtiden. Hon gick igenom en rad olika projekt som alla syftar till att förbättra havsmiljön - från stora EU-projekt till små projekt i Kalmar län drivna av lokala eldsjälar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!