Längre väntan på ambulans

Det tar tre minuter längre tid för ambulansen att komma fram till dig om du fått hjärtstopp än för sex år sedan. Samarbetsavtal mellan Kalmar läns landsting och Räddningstjänsten i Västervik kan snabba på utryckningen, men oenighet om kostnadsfördelningen sätter käppar i hjulen.

Ambulanserna kör fort, men kommer ändå tre minuter senare till de som drabbats av hjärtstopp än vad de gjorde för sex år sedan.Foto: Anders Steiner

Ambulanserna kör fort, men kommer ändå tre minuter senare till de som drabbats av hjärtstopp än vad de gjorde för sex år sedan.Foto: Anders Steiner

Foto: Steiner Anders

Västervik2009-09-28 00:06
Mediantiden för en ambulansutryckning är i dag nio minuter enligt siffror från Hjärtstoppsregistret.Det är tre minuter längre tid än vad det tog för ambulanser att komma fram till någon med hjärtstopp för sex år sedan.Vid plötsligt hjärtstopp är insatser under de första minuterna avgörande för att rädda liv. Risken att dö ökar med tio procent för varje minut som går om ingen vidtar någon åtgärd. Genom samverkan mellan polis, räddningstjänst och ambulans kan insatstiderna förkortas och liv räddas. I grannlänen Östergötland och Blekinge finns avtal om livräddande insatser i väntan på ambulans, så kallade IVPA-insatser. De innebär att Räddningstjänsten stöttar landstinget och åker ut på hjärtstopp.Varför kan inte Västerviks kommun göra likadant?- Vi är ett vitt fält på den kartan i landet. Frågan har stötts och blötts här mellan oss och Kalmar läns landsting. Men just nu har vi inga förhandlingar, säger räddningschefen Pierre Strid.Parterna är oense om hur kostnaderna ska fördelas och hur avtalet i övrigt ska se ut.Förhandlingarna har dragits i långbänk. Men nästa månad kommer företrädare för Räddningstjänsten och ambulanssjukvården att träffas igen.Hjärtexperten och professor Johan Herlitz på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg försöker förstå logiken.- Varje minut försvinner det liv. Vi räddar 300 liv varje år om det kan gå en minut fortare så kan vi rädda 100 till. Det är inte så mycket att förhandla om egentligen kan man tycka.Att det sedan bara finns ett fåtal hjärtstartare i Västervik, ingen ambulans i Överum och att ambulansen i Gamleby bara står där under dagen imponerar inte heller på professorn som berättar att de flesta hjärtstoppen inträffar under tidig morgon.Men överläkare Björn Guding på Västerviks sjukhus som arbetat med ambulansverksamheten i Västervik med omnejd i många år menar att verksamheten ändå fungerar bra utifrån förutsättningarna.- Det är lätt att skrika på fler ambulanser. Men vad kostar det? Vad ska vi dra ner på då? Det låter kanske som vi inte bryr oss om människor och bara om pengar. Men det hela handlar om vilken beredskap man ska ha och väga det mot hur ofta vi gör akuta uttryckningar. När det gäller hjärtstopp är det en liten del av akutsjukvården.
Fakta om plötsligt hjärtstopp
10 000 drabbas. Varje år drabbas cirka 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp.Hjärtat stannar. Plötsligt hjärtstopp är när hjärtat av oväntad anledning stannar. Den som drabbas blir medvetslös inom 10-20 sekunder, slutar andas och saknar livstecken.300 överlever. Bara 300 av de 10 000 som drabbas överlever sitt hjärtstopp.Varje minut räknas. Insatser under de första minuterna är livsviktiga. Hjärt-lungräddning och elektrisk chock med hjälp av hjärtstartare är det enda sättet att rädda liv.Fyra av tio kan ingripa. Bara 44 procent av svenskarna tycker sig ha tillräckliga kunskaper i hjärt-lungräddning för att kunna ingripa i ett akut läge. 28 procent kan överhuvudtaget inte utföra hjärt-lungräddning och ytterligare 27 procent kan bara tänka sig att utföra hjärt-lungräddning om ingen annan griper in. Det visar en Sifoundersökning som Hjärt-Lungfonden låtit genomföra i augusti 2009.Många frågetecken. Åderförfettning och ett 20-tal olika hjärtsjukdomar kan ligga bakom plötsligt hjärtstopp, men man vet fortfarande för lite om orsakerna och om varför vissa drabbas. Mer forskning behövs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om