Långt kvar till storregion

Har regiontåget gått för Kalmar läns del? Jönköping drar ut på svaret om man vill vara med i Östra Götalandsregion. Målet att en ny storregion skulle kunna bildas 2015 ser allt mer avlägset ut.

Tre östgötapolitiker på Västerviksbesök: Mats Johansson (S), 2:e vice ordförande i landstingsstyrelsen, Marie Morell (M), ordförande i landstingsstyrelsens och Lars "Laban" Bengtsson (S), 1:e vice ordförande i Östsam. Den tredje tilltänkta partnern för ett storlän, Jönköpings län, drar på beskedet.Foto: Ulrik Alvarsson

Tre östgötapolitiker på Västerviksbesök: Mats Johansson (S), 2:e vice ordförande i landstingsstyrelsen, Marie Morell (M), ordförande i landstingsstyrelsens och Lars "Laban" Bengtsson (S), 1:e vice ordförande i Östsam. Den tredje tilltänkta partnern för ett storlän, Jönköpings län, drar på beskedet.Foto: Ulrik Alvarsson

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2011-10-04 00:00

- Mötet var ändå inbokat, så det var lika bra att fullfölja det, säger Lars "Laban" Bengtsson (S), vice ordförande i Östergötlands regionförbund Östsam.

Träffen i Västervik på måndagseftermiddagen blev inte som de deltagande politikerna från Kalmar län och Östergötland tänkt sig. Meningen var att de skulle diskutera möjligheterna att bilda ett storlän tillsammans med Jönköpings län. I fredags eftermiddag meddelade Jönköping att länet inte kan ge något svar förrän tidigast den 13 oktober. Risken är då att svaret blir ett "nej".

- Utifrån de personliga kontakter vi har haft med Jönköpings län är vi inte optimistiska, säger Lars "Laban" Bengtsson.

Han talar istället varmt om möjligheterna för Östergötland att bilda region med Södermanland, Västmanland och Örebro.

- Den skulle kunna bli verklighet redan 2015.

Tiden är viktig för flera politiker. Till årsskiftet vill de ha ett färdigt förslag till en storregion framme för en ansökan hos regeringen. Då skulle val till det nya regionparlamentet kunna hållas 2014, och 2015 kan regionen vara igång. Alternativet befarar man blir att regeringen gör en indelning, och att storregionerna kommer i drift först årsskiftet 2018/2019.

- Då har sju budgetpropositioner och flera viktiga infrastrukturbeslut passerat med sämre möjligheter för oss att påverka, säger Lars "Laban" Bengtsson.

Frågorna som söker svar

Kan ett län välja att stå utanför storregionerna?

Inflytelserika politiker i Jönköpings och Uppsala län tycker att deras län klarar sig bra på egen hand. Kommer staten att tillåta länen att förblir självständiga? Svaret på frågan har stor betydelse för hur man kan bilda storlän i Svealand och sydöstra Sverige.

Vill de stora regionerna bli större?

Flera län knackar på dörren till de expansiva storregionerna, Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Frågan är om de släpps in. Inom storregionerna finns en rädsla för att bli för stora. Värmland fick ett snöpligt "nej" när man vände sig till Västra Götalandsregionen i somras. I bakgrunden fanns att valdeltagandet till regionparlamentet i Västsverige varit väldigt låg. Ett tecken på att regionen blivit för stor, och inte längre var en angelägenhet för befolkningen, trodde bedömare.

Kan Västervik och Vimmerby hänga med Östergötland till en Svealandsregion?

Kommunerna kommer att få ansökan hos regeringen om att få byta län. Det är inte säkert att det blir ett ja. Om 50 000 av 240 000 invånare i ett län vill byta tillhörighet innebär det att skatteintäkterna minskar kraftigt för det som blir kvar av Kalmar län. Det kan påverka möjligheterna att bedriva sjukvård i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om