Länscentrum för slagna kvinnor föreslås lokaliseras till Västervik

Ett nytt centrum för våldsutsatta kvinnor och barn samt för personer som utövar våld - föreslås lokaliserat till Västervik. Verksamheten behöver inledningsvis sju tjänster.

Nytt våldcentrum. Ett våldcentrum för hela norra Kalmar län föreslås placeras i Västervik från och med 2008, med sju tjänster. Det handlar om ett centrum mot våld i nära relationer för utsatta kvinnor och barn samt för män som utövar våld. Inom verksamheten ska även finnas ett skyddat boende. Obs: bilden är arrangerad!Foto: ANDERS LILJEGREN

Nytt våldcentrum. Ett våldcentrum för hela norra Kalmar län föreslås placeras i Västervik från och med 2008, med sju tjänster. Det handlar om ett centrum mot våld i nära relationer för utsatta kvinnor och barn samt för män som utövar våld. Inom verksamheten ska även finnas ett skyddat boende. Obs: bilden är arrangerad!Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-04-27 00:25
I höstas beslöt länsstyrelsen att ge ett bidrag på 400 000 kronor till fem kommuner i norra Kalmar län för att utreda möjligheten och behovet av att starta ett centrum mot våld i nära relationer i norra Kalmar län, ett centrum för våldsutsatta kvinnor och barn samt för personer som utövar våld.
Dem fem kommunerna är Västervik, Vimmerby, Hultsfred, Högsby och Oskarshamn. Även landstinget och kriminalvården i Kalmar länet gick tidigt med i samarbetet.

Nu är utredningen klar och den föreslår de fem kommunerna samt landstinget och kriminalvården i länet besluta att ett nytt "våldscentrum" som inledningsvis behöver sju tjänster från och med 2008 placeras i Västervik.
- Vi vill även att det organiseras särskilda lösningar för det skyddade boendet för vissa grupper, till exempel missbrukande kvinnor, funktionshindrade kvinnor och äldre kvinnor, säger utredare Jan Herstad.

Verksamheten ska organisatoriskt kopplas till socialförvaltningen i Västervik och föreslås få namnet Spirea. Officiell undertitel blir Centrum mot våld i nära relationer.
Spirea ska finansieras av de fem kommunerna, landstinget och kriminalvården och den föreslås få en styrgrupp bestående av kommunernas socialchefer/IFO-chefer, samt representanter för landstinget och kriminalvården.
- Spirea är fortfarande i sin linda och ska först upp till beslut hos politikerna i alla de fem kommunerna. Det kan bli något bra, men jag har ännu inte så mycket kunskap om projektet, säger Västerviks socialchef Jörgen Olsson.
Spirea bör få en driftsbudget det första verksamhetsåret på 4,3 miljoner kronor.
Spirea föreslås innehålla även ett skyddat boende för den som utsatts för/utsätts för våld i en nära relation.
Parallellt med Spirea föreslår utredningen att en diskussion med Högskolan i Kalmar inleds om inrättandet av en högskoleutbildning om mäns våld mot kvinnor.

I Västervik finns sedan många år den ideella kvinnojouren Vändela. I bland har organisationen gått på knä av allt arbete. Ser man där Spirea som ett välkommet stöd eller känner man sig överkörd?
- Vi tycker det är mycket bra att Spirea föreslås lokaliseras till Västervik! Här finns alla yttre förutsättningar vid akuta kriser. Man behöver då snabb och kvalificerad hjälp från sjukhus, psykjour, polis, kvinnojour, kriminalvård etc, säger Vändelas ordförande Britt Eklind.
- Jag tycker också det är föredömligt att man vill jobba med alla i familjen. Det är bra att man ger behandling till den part som bråkar, det kan vara både en kvinna eller en man i samkönade relationer.
Utredaren Jan Herstad påpekar att en ny skrivning av socialtjänstlagen träder i kraft den 1 juli. Denna nya formulering stadgar att kommunerna har ansvar för arbetet mot våld i nära relationer.

- Tidigare har kommunerna bara haft ett moraliskt ansvar men ofta förminskat det eller ibland rent av struntat i det. En kvinna som misshandlas har setts som en privatsak, något som ska hållas inom familjen.
- Så är det inte. Det är ett samhälleligt ansvar och ett medborgaransvar att reagera och polisanmäla.
Jan Herstad tror att alla erforderliga beslut kan fattas senast i höst och att verksamheten startar hösten 2008.
Även samkönade relationer
Våld i nära relationer relateras så gott som uteslutande till relationer mellan kvinnor och män, men förekommer även i samkönade relationer.
Det är enligt utredningen lätt för en homosexuell person att hamna utanför det sociala skyddsnätet när han/hon känner att han/hon inte passar in. Detta kan leda till att det även i fortsättningen bolir svårt att öppna sig och våga tala om samlevnadsproblem, våld och sexuella övergrepp. Det kan då finnas en särskild risk för beroendeställning mellan brottsoffer och gärningsman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om