Länsstyrelsen arbetar för akut lösning för Yxern

Vattenståndet är redan väldigt lågt i sjön Yxern. För att det inte ska gå lika illa som sommaren 2016 arbetar länsstyrelsen med en akut lösning.

Bild från vintern 2017. Även då var vattenståndet lågt. Det syns inte minst på bryggan som inte tjänar sitt syfte. På bilden ses Tino Åberg - en av de boende som engagerat sig sjöns öde.

Bild från vintern 2017. Även då var vattenståndet lågt. Det syns inte minst på bryggan som inte tjänar sitt syfte. På bilden ses Tino Åberg - en av de boende som engagerat sig sjöns öde.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2025-03-13 20:00

Nyheten i korthet

  • Länsstyrelsen arbetar på en akut lösning för att förhindra att vattenståndet i sjön Yxern sjunker till katastrofala nivåer, likt sommaren 2016.
  • Låga vattennivåer skadar musslor och fiskar, och kan leda till att sjön börjar växa igen.
  • Vattenståndet är redan nu i mars nere på "sommarnivåer".

– Jag var nere vid sjön i helgen. Vattenståndet var minst lika lågt som våren 2016, säger Ann-Katrin Johansson som bor i närheten.

Sommaren 2016 blev katastrofal för sjön när vattenståndet sjönk. Först i slutet av sommaren fattades ett beslut att minska avtappningen. Då hade stora delar av sjön torrlagts.

Ann-Katrin lägger till att det behöver inte bli lika illa i år, det beror på nederbörden framöver, men risken är stor om det blir en torr vår och sommar. Det normala är att sjöns vattenstånd är högt under den kallare delen av året, för att sedan sjunka när det blir varmare. Vattnet försvinner dels som avdunstning, dels som avtappning till Yxeredsån.

Ann-Katrin Johansson är inte ensam om att vara orolig.

– Man kan säga att vattenståndet nu är nere på sommarnivåer, säger Dennis Wiström, som arbetar med vattenfrågor på Västerviks kommun.

Kommunerna, länsstyrelsen och vattenregleringsföretaget har diskuterat frågan. Wiström säger att det finns en samsyn. Vattenståndet är för lågt, och det borde inte tappas av så mycket vatten.

Makten att medge ett avsteg från den vattendom som styr avtappningen ligger hos länsstyrelsen i Kalmar.

– Det vi kan göra är att skriva ett tillsynsbeslut utifrån att det är ett akut läge där musslor och fiskar riskerar att dö. En tjänsteman arbetar med frågan just nu, säger Åsa Axheden, biträdande enhetschef på länsstyrelsens vattenenhet.

Utmaningen enligt henne är att länsstyrelsen måste kunna peka ut en bra nivå på den fortsatta avtappningen från sjön. Hon tror att om inget oförutsett händer så ska ett beslut komma i nästa vecka.

På vad sätt är det skadligt för naturen om vattenståndet i sjön sjunker? 

Dennis Wiström räknar upp flera effekter på sjön. Det skadar överlevnadsmöjligheterna för musslor och fiskar när det som är deras vanliga livsmiljöer försvinner. När sjöbottnarna torrläggs tillfälligt så ökar växtligheten – sjön börjar att växa igen.

Problemen kring Yxern är inte nya. Efter torrsommaren 2016 gjorde Västervik och Vimmerby kommuner att få till stånd en ny vattenreglering. För några veckor sedan kom ett domstolsutslag som slog fast att kommunerna inte var rätt part för att driva det arbetet.

Trots det finns kommunerna fortfarande med i diskussionerna kring sjöns framtid, trots att man inte har någon formell funktion i frågan.

– Det är en sjö som ligger i våra kommuner. Vi är angelägna om att det blir en lösning som blir bra både för sjön och för våra invånare, säger Annika Söderholm, hållbarhetsstrateg i Västerviks kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!