Som VT tidigare berättat, har den planerade byggnaden krympts på bredden och i stället höjts med två våningar. Nu ska det bli elva våningar, men lika många lägenheter som tidigare.
Men länsstyrelsen tycker fortfarande att den trappliknande byggnaden blir alltför dominerande. Genom sin storlek, form, färg och kraftigt avvikande karaktär kommer byggnaden att förstöra stadens siluett, anser länsstyrelsen.
Kerstin Ainouz konstaterar att stadens siluett i dag består av tre lager.
Slottsholmen, som den ser ut i dag, bildar ett lager.
Sedan finns det en låg byggnadsmassa som bildar ett sammanhängande stadsbryn.
Det tredje lagret består av några viktiga smäckra landmärken i bakgrunden.
Länsstyrelsens bedömning är att den nya byggnaden på "Holmen" skulle bilda ett fjärde lager, som helt tar över intrycket av staden.
Vidare skriver länsstyrelsen att slottsruinen är skyddad som en fast fornlämning. Den nya byggnaden måste därför prövas enligt kulturminneslagen, för att bedöma dess intrång i och påverkan på området där fornlämningen ligger.
En annan sak som länsstyrelsen funderar över är vilka möjligheter som räddningstjänsten har att utrymma en 40 meter hög byggnad, och vilka hälsorisker det blir för de boende med trafiken utanför.
Länsstyrelsen skriver avslutningsvis att planförslaget innebär en påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljön.
Om kommunen väljer att anta detaljplanen enligt liggande förslag, kommer länsstyrelsen att ingripa, med stöd av plan- och bygglagen.