Länsstyrelsen vill stärka säkerheten runt Wienerbagarn

Wienerbagarn hanterar årligen 1,5 ton ammoniak i sin fabrik i Loftahammar. Länsstyrelsen anser att mängden är så stor att det kan innebär allvarlig fara för människor om olyckan skulle vara framme.

Ny rutiner kan införas.  Wienerbagarn i Loftahammar hanterar årligen 1,5 ton ammoniak. Länsstyrelsen kommer inom kort att fatta ett beslut som ska stärka säkerheten för allmänheten vid ett eventuellt utsläpp. Riskerna för läckage bedöms dock som små. Foto: Ingemar Petersson

Ny rutiner kan införas. Wienerbagarn i Loftahammar hanterar årligen 1,5 ton ammoniak. Länsstyrelsen kommer inom kort att fatta ett beslut som ska stärka säkerheten för allmänheten vid ett eventuellt utsläpp. Riskerna för läckage bedöms dock som små. Foto: Ingemar Petersson

Foto:

Västervik2007-06-12 00:25
Länsstyrelsen kommer inom kort att fatta ett beslut som ska stärka säkerheten för boende intill Wienerbagarn i Loftahammar. Beslutet ger räddningstjänsten rätt att ställa krav på installering av förstärkta säkerhetssystem. En siren som varnar allmänheten om ett läckage skulle inträffa är en tänkbar åtgärd.
- Vi ser det som angeläget för att kunna varna folk om det värsta skulle inträffa, säger Anders Collman, avdelningsdirektör på länsstyrelsens samhällsutvecklingsenhet.

Ammoniak är mycket giftigt och farligt att inandas.
- Skulle gas komma ut är det definitivt inte bra. Man måste då snabbt komma i skydd inomhus och stänga fönster.
Det är närheten till bostadshus som ligger bakom länsstyrelsens bedömning.
- Fabriken ligger mycket centralt i Loftahammar med bara 20-30 meter till närmaste bostadshus. Det är väldigt nära.

På Wienerbagarn i Loftahammar välkomnas diskussionen om säkerheten runt hanteringen av ammoniak som används till frysanläggningen.
- Men vi hanterar egentligen inte ammoniak eftersom den finns i ett slutet system, säger tekniskt ansvariga Torbjörn Holm på Wienerbagarn.
Redan nu finns väl fungerande interna rutiner om en läcka skulle uppstå. Gaslarm, gasmasker och bufferttankar för att avloppet inte ska komma i kontakt med vattennätet är några skyddsåtgärder.
- Säkerheten är hög och vi har aldrig haft ett läckage. Jag bedömer risken för ett utsläpp som väldigt liten.

Säkerhet även utanför anläggningen är viktig menar Torbjörn Holm, men han ser samtidigt svårigheter runt en eventuell siren.
- Man måste värdera vikten av en sådan åtgärd. Vi vill varna allmänheten om det värsta skulle inträffa, men är det ett väldigt litet utsläpp skrämmer man i onödan. Automatlarm kan leda till ett "vargen kommer-syndrom" där man sedan inte tar det på allvar om det väl skulle hända något.
Länsstyrelsen undersöker för närvarande ett flertal företag i länet. Detta med anledning av nya lagbestämmelser om hantering av miljöfarliga ämnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om