Lapserum bygger ut med slaktsvinstall för 600 grisar
Lapserums gård, norr om Gamleby, har fått tillstånd av miljö-och byggnadsnämnden att öka produktionen 600 slaktsvinplatser. Det betyder en produktionsökning från 4 500 till 6 000 slaktsvin per år.
Bygger ut. Lena och Ingemar Persson, Lapserum, Gamleby har fått tillstånd att utöka produktionen med 600 slaktsvinplatser. Det innebär att gårdens produktion ökar från 4 500 till 6 000 slaktsvin per år. FOTO: HANS BRANDIN
Foto: Fotograf saknas!
- När vi bygger 600 nya slaktsvinplatser innebär det att vi får mer plats i suggstallet och kan öka från 200 till 260 suggor. Avkommorna ökar i antal från 4 500 till 6 000 per år.
Grisuppfödningen på Lapserum har byggts ut lite i taget och investeringarna har kommit med fem års intervaller.
- Grisuppfödning är enklare att bygga ut successivt än exempelvis mjölkproduktion. Det finns stora fördelar med att göra utbyggnaden i etapper. Dels blir nattsömnen bättre, eftersom varje investering blir greppbar. Dels kan vi använda oss av samma skickliga hantverkare och entreprenörer som vi anlitat tidigare.
- Om vi hade byggt ut allt på en gång, och bortser från det stora ekonomiska åtagandet på ett bräde, så hade inte de lokala firmorna kunnat klara av ett så stort bygge. Nu kan vi bara kontakta våra gamla vanliga markberedare, snickare, elektriker... Vi vet vad vi får och allt flyter på väldigt smidigt.
På Lapserum byggdes ett betäckningsstall år 1992, det följdes av ett slaktsvinstall 1997, ett grisningsstall 2002 och en spannmålssilo förra året.
- Vi har bara 30 hektar mark och samarbetar med grannarna som förser oss med foder och använder vår gödsel. Tidigare hämtade vi 600 ton foder från Lantmännens silo i Gamleby, det blev 60 lass per år. När den stängs är tanken att grannarna ska leverera direkt till vår silo, vi har även möjlighet att torka, och sedan krossar vi till foder som förut. Det blir en miljövinst genom minskade transporter via Gamleby och framför allt behöver vi inte köra fodersäden via Norrköping.
- Sverige är inte längre självförsörjande på griskött, som vi var för tio, 15 år sedan. Sverige har gått från fyra till tre miljoner slaktsvin per år. Nu är vår självförsörjningsnivå på 80 till 85 procent, så varje kilo som vi ökar på Lapserum minskar importen från utlandet lika mycket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!